Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/28/2020
Data stire

Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea rezolvarea salarizarii asistentilor personali ai persoanelor cu handicap


Autor: elena

Deputatul Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sanatate, vrea asigurarea asistentei persoanelor cu handicap grav la domiciliu prin rezolvarea salarizarii asistentilor personali ai acestora.

Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a declarat miercuri pentru AGERPRES ca renuntarea la acest tip de asistenta va arunca Romania in urma cu un deceniu prin cresterea institutionalizarii acestor persoane.

In opinia parlamentarului, presiunile bugetare in aceste conditii vor fi mai mari atat prin costurile institutionalizarii celor cu handicap, cat si prin trecerea in somaj a asistentilor personali.

'La aprobarea bugetelor locale pentru 2010 nu s-au alocat resurse financiare suficiente pentru asigurarea cheltuielilor salariale ale asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav din sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor, iar directiile generale de finante publice nu au dispus completarea sumelor din venituri proprii. In aceste conditii, majoritatea primariilor nu mai au bani pentru aceste drepturi', afirma Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, la nivelul judetului Iasi, din cele 98 de primarii, doar opt au repartizate sumele suficiente pentru plata drepturilor salariale ale asistentilor personali si a indemnizatiilor de insotitor al persoanei cu handicap grav, altul decat vizual. In alte localitati s-a procedat la ,,trecerea in somaj' a asistentilor personali, efectuandu-se chiar proceduri de concediere colectiva.

'Sunt restante de luni de zile la plata acestora, cu consecinte grave asupra calitatii ingrijirii persoanelor cu handicap grav. Practic s-a realizat privarea persoanelor cu handicap grav de dreptul la protectie sociala stabilit de comisia de incadrare in grad de handicap. Aceste false economii nu au realizat decat o presiune suplimentara pe bugetul fondului de somaj, autoritatea locala neavand in continuare resurse financiare pentru a asigura ingrijirea corespunzatoare a persoanelor cu handicap grav', a spus deputatul Ciuhodaru.

23-09-2010
Tip
Stiri interne
Sursa