Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/26/2020
Data stire

Diferentele genetice pot influenta rata de supravietuire a bolnavilor de Ebola


Autor: elena

Diferenţele genetice au un rol major în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Ebola, conform unui nou studiu, realizat la Universitatea Washington din Seattle, care încearcă să explice de ce unii bolnavi supravieţuiesc infectării cu temutul virus al febrei hemoragice, informează Reuters.

În cadrul studiului au fost analizate reacţiile la virusul Ebola ale unor cobai obişnuiţi, prin comparaţie cu reacţiile diverse ale unor cobai obţinuţi prin selecţie genetică. Oamenii de ştiinţă au crescut opt categorii de şoareci cu bagaje genetice diferite, categorii considerate reprezentative pentru diversitatea genetică umană.

Simptomele observate la aceşti şoareci, după infectarea lor cu o versiune adaptată la rozătoare a virusului Ebola, au variat de la cazuri de îmbolnăvire uşoară, însoţită de pierderi minore în greutate, până la cazuri extrem de grave, care au inclus simptome precum hemoragie internă, inflamarea splinei şi modificări în textura şi coloritul ficatului.

"Am infectat aceşti şoareci cu o versiune a virusului Ebola adaptată pentru rozătoare. În cazul cobailor nemodificaţi genetic, acest virus ucide animalul infectat dar nu produce simptomele febrei hemoragice", explică Angela Rasmussen, microbiolog la Universitatea Washington şi coordonator al acestui studiu.

Acest studiu şi-a propus să verifice dacă pacienţii care au învins Ebola au reuşit să supravieţuiască pentru că organismul lor a intrat în contact în prealabil cu virusul şi a putut să producă din timp anticorpi, înainte de îmbolnăvire, sau dacă supravieţuirea lor este legată de anumite caracteristici genetice care i-au făcut mai rezistenţi la acţiunea virusului.

Oamenii de ştiinţă nu a putut să confirme sau să infirme ipoteza cu privire la imunizarea prealabilă întâmplătoare a pacienţilor supravieţuitori, dar oferă susţinere celeilalte ipoteze privind diferenţele genetice care pot determina dacă un pacient se vindecă sau nu de această boală.

"Există cu siguranţă o componentă genetică" care joacă un rol important în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire în cazul infecţiei cu Ebola, subliniază Angela Rasmussen.

Studiul demonstrează că genele gazdă influenţează atât care celule devin infectate cu Ebola, cât şi rata de multiplicare a organismului viral, conform profesorului Andrew Easton, virusolog la Universitatea din Warwick, care nu a participat însă la realizarea acestui studiu.

"Majoritatea acestor gene sunt implicate în primele reacţii imunitare ale organismului în faţa infecţiei cu Ebola", lucru ce a fost observat şi în cazul infecţiilor cu alţi agenţi patogeni, a mai susţinut el.

Unul dintre autorii studiului, Michael Katze de la Universitatea Washington, a declarat că aceste concluzii ar trebui să pună capăt dezbaterii cu privire la rolul jucat de gene în progresia bolii.

"Aceşti şoareci au fost infectaţi cu exact acelaşi virus, în exact aceeaşi doză, administrată pe aceeaşi cale, de către un singur cercetător. Singurele diferenţe dintre ei sunt de ordin genetic", susţinut el.

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Science.

31-10-2014
Tip
Stiri externe