Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/02/2020
Data stire

Directorul Spitalului Athena din Timisoara, trimis in judecata pentru decontari false si internari fictive


Autor: elena

Dan Alexandru Szabo, directorul Spitalului privat Athena din Timisoara, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului General pentru inselaciune si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, fiind acuzat ca a indus in eroare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, prezentand pentru decontare servicii medicale fictive.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, incepand cu luna august 2012, in calitate de director executiv al Spitalului privat Athena, Dan Alexandru Szabo a indus in eroare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis, prezentand pentru decontare servicii medicale fictive si, in acest scop, a determinat mai multi angajati ai spitalului sa intocmeasca foi de observatie clinica generala pe numele unor pacienti fictivi, in care se mentiona prestarea unor servicii medicale fictive.

Dupa momentul investirii ca manager executiv, Dan Alexandru Szabo le-a solicitat medicilor care isi desfasurau activitatea in spital sa creasca numarul de internari, conditie esentiala pentru realizarea performantelor stabilite prin contractul incheiat de acesta cu angajatorul, precum si pentru sporirea veniturilor proprii.

Astfel, o crestere a mediei de pacienti spitalizati cu 7 pacienti pe zi (adica realizarea unei medii de 20 de pacienti spitalizati pe zi, fata de media de 13 existenta la data preluarii functiei - aspect mentionat in contract) ar fi condus la cresterea valorii incasarilor spitalului si i-ar fi adus lui Dan Alexandru Szabo o crestere a veniturilor.

Datorita costurilor ridicate ale prestatiilor medicale, specifice unui spital privat, cresterea numarului de internari nu a fost posibila, astfel incat Dan Alexandru Szabo le-a solicitat medicilor sa faca internari fictive (adica sa intocmeasca foi de observatie clinica generala ce atestau prestarea unor servicii medicale spitalicesti pacientilor ce se adresasera spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale caror date de identificare erau detinute de medici, chiar daca spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical).

In vederea atragerii pacientilor, prin intermediul medicilor de familie s-au facut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverinta de venit si bilet de trimitere de la medicul de familie.

In ciuda opozitiei medicilor, Dan Alexandru Szabo i-a determinat in cele din urma pe acestia sa intocmeasca astfel de foi de observatie, utilizand ca factor de presiune amenintarea desfacerii contractului de munca.

Este de mentionat faptul ca activitatea lui Dan Alexandru Szabo de determinare a medicilor sa intocmeasca foi de observatie ce atestau internari nereale i-a vizat pe medicii angajati ai spitalului ale caror venituri proveneau exclusiv din aceasta unitate spitaliceasca.

Cum in luna decembrie 2012 spitalul nu reusise sa utilizeze suma aferenta serviciilor medicale spitalicesti contractate, ceea ce, pe langa o reducere a veniturilor, ar fi condus si la reducerea valorii serviciilor medicale ce urmau a fi contractate in 2013, presiunile exercitate de Dan Alexandru Szabo asupra medicilor in vederea intocmirii de foi de observatie clinica generala nereale au crescut, ceea ce a determinat o explozie a cazurilor internate la finalul lunii decembrie 2012.

Prejudiciul estimat a fi produs in cauza este de aproximativ 183.911 lei, suma cu care s-a constituit parte civila Casa Judeteana de Pensii Timis.

Prin ordonanta procurorului din data de 24 martie 2014 s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra sumelor datorate de partea responsabila civilmente SC Athena Hospital SA, in temeiul contractelor de furnizare de servicii medicale spitalicesti incheiate anual, pana la concurenta sumei de 183.911 lei.

Dosarul se va judeca la Judecatoria Timisoara.

03-07-2014
Tip
Stiri interne