Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/14/2020
Data stire

DOCUMENTAR: Marie Sklodowska-Curie, prima femeie care a primit un Premiu Nobel


Autor: elena

Marie Sklodowska-Curie (nascuta Maria Sklodowska), de la a carei moarte se implinesc pe 4 iulie 80 de ani, este cunoscuta pentru cercetarile efectuate in domeniul radioactivitatii si pentru descoperirea poloniului si a radiului, ca si pentru introducerea termenului de radioactivitate.

Ea este, de asemenea, prima femeie careia i-a fost decernat un Premiu Nobel si primul savant care a primit doua Premii Nobel (in doua domenii diferite - fizica si chimie).

Marie Sklodowska-Curie s-a nascut pe 7 noiembrie 1867, la Varsovia, in Polonia, intr-o familie de profesori.

A invatat la scoli din Polonia, obtinand rezultate excelente. A dobandit, de asemenea, cunostinte stiintifice si de la tatal sau, profesor de matematica si fizica.

In copilarie si adolescenta nu a fost ocolita de greutati, astfel ca dupa terminarea studiilor secundare a fost nevoita sa lucreze ca guvernanta la o familie din Varsovia pentru a-si castiga existenta. Au urmat mari sacrificii in vederea strangerii banilor pentru a putea pleca sa-si continue studiile la Paris.

In 1891 pleaca la Paris, unde sora sa mai mare, Bronislawa, urma deja studii in medicina, si in acelasi an incepe studiile la Sorbona, unde isi ia licenta in fizica (in 1893) si in matematica (1894).

Tot la Paris il cunoaste, in 1894, pe fizicianul francez Pierre Curie, cel care o convinge sa se stabileasca definitiv in Franta si cu care se va casatori in anul 1895.
In anul 1896 fizicianul francez Antoine-Henri Becquerel descopera fenomenul de radioactivitate (la uraniu).

Marie Curie a inceput cercetarile in domeniul radioactivitatii (care se vor solda cu descoperirea a doua noi elemente radioactive - poloniu si radiu ) iar curand i se alatura in acest demers si sotul ei. Tot alaturi de Pierre Curie se pregateste si pentru doctorat, avand ca tema radioactivitatea.

In 1897 se naste prima fiica a sotilor Curie - Irene, iar in 1904 - cea de-a doua fiica, Eve.

Primele cercetari au fost adesea efectuate in conditii grele. Cei doi soti au depus o munca asidua in laborator, Marie Curie ingrijindu-se in paralel si de cresterea celor doua fetite. Cu toate acestea, ea a marturisit mai tarziu ca cei mai frumosi ani din viata sa au fost cei petrecuti in laborator.

In 1898, cei doi cercetatori aveau sa constate ca undele radioactive emise de pehblenda - un minereu bogat in uraniu - erau mai intense. Marie Curie si-a dat seama ca a descoperit un nou element chimic.

Continua cercetarile alaturi de sotul sau si concluzioneaza ca pehblenda contine doua elemente responsabile de emisia acelor unde radioactive mai puternice. In 1898 reuseste sa izoleze unul dintre aceste elemente, care se va numi poloniu, dupa Polonia, tara de origine a savantei.

La 26 decembrie 1898 sotii Curie anunta ca au descoperit in cursul cercetarilor un element radioactiv necunoscut, diferit de poloniu (mai tarziu Marie Curie va izola respectivul element, denumindu-l radiu).

In 1903 Marie Curie devine doctor in stiinte. Tot in1903 obtine Premiul Nobel in Fizica, alaturi de sotul sau Pierre Curie si de Henri Becquerel, pentru cercetarile privind radioactivitatea.

Din nenorocire, in 1906 Pierre Curie moare intr-un accident pe strada, lovit de o trasura. Dupa moartea sotului ei, Marie Curie primeste propunerea de a prelua locul acestuia la catedra Universitatii din Paris. La 5 noiembrie 1906 tine primul curs la Sorbona, in acelasi an devenind si profesor titular, ea fiind prima femeie profesor la celebra universitate.

Continuand activitatea de cercetare, Marie Curie reusind sa izoleze radiul. In anul 1911 obtine al doilea Premiu Nobel, de data aceasta in chimie, pentru descoperirea elementelor radioactive poloniu si radiu.

In 1914 este infiintat la Paris un Institut de cercetare a radiului, condus de Marie Curie, iar mai tarziu un institut asemanator este infiintat si la Varsovia.
Fiica cea mare a sotilor Curie, Irene, avea sa le calce acestora pe urme.

Ea a studiat Stiintele la aceeasi universitate din Paris, iar in 1934, alaturi de sotul ei Frederic Joliot-Curie, descopera radioactivitatea artificiala. In anul 1935 cei doi au primit Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperirea radioactivitatii artificiale. Fiica cea mica, Eve, avea sa scrie o biografie a mamei sale.

In timp, ca urmare a expunerii la radiatiile puternice, a muncii intense, a privatiunilor, Marie Curie se imbolnaveste. In primavara lui 1934 face febra, starea de sanatate i se deterioreaza rapid, iar medicii o diagnosticheaza cu anemie aplastica.

A murit la 4 iulie 1934 la sanatoriul din Sancellemoz, Franta, si a fost inmormantata in cimitirul de la Sceaux, alaturi de sotul ei. In anul 1995 ramasitele pamantesti ale celor doi au fost transferate la Pantheonul din Paris.

Marie Curie a fost membra si membra de onoare a unor academii de stiinta din mai multe tari. A fost preocupata, de asemenea, si de aplicatiile fenomenului radioactivitatii in medicina.

Un mare spital pentru copii din Bucuresti poarta numele celebrei savante - Spitalul "Maria Sklodowska Curie". Spitalul a fost construit cu ajutorul unor fonduri donate de statul polonez pentru copiii din Romania imediat dupa marele cutremur din anul 1977 si a fost inaugurat in anul 1984.

03-07-2014
Tip
Stiri externe