Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/07/2020
Data stire

DOCUMENTAR: Ziua Crucii Rosii Romane


Autor: elena

Societatea de Cruce Rosie din Romania s-a infiintat si a primit recunoasterea Comitetului International al Crucii Rosii la 4 iulie 1876, la doi ani dupa aderarea tarii noastre la Prima Conventie de la Geneva ''pentru ameliorarea situatiei ranitilor si bolnavilor din fortele armate in campanie''.

Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane se regaseau importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino si dr. Carol Davila.

Primul presedinte al Crucii Rosii Romane (CRR), care isi avea sediul intr-o aripa a actualului Spital Coltea din Bucuresti, a fost printul Dimitrie Ghica (1876-1897).

In 1919, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) adera la Liga Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, in 1954, la Conventiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinta Internationala a Crucii Rosii, de la Viena, in 1965 si reactualizate, in 1985, au stat la baza intregii activitati a Societatii de Cruce Rosie din Romania, incepand cu 22 decembrie 1989.

La 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare.

A urmat Razboiul de Independenta (1877-1878), cand Crucea Rosie Romana a intervenit cu personal sanitar, ambulante si trenuri sanitare in sprijinul trupelor de campanie. A infiintat asezaminte spitalicesti in Bucuresti si in diferite orase din tara.

Intre anii 1888 si 1892, societatea si-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregatirea surorilor de caritate. In 1891, s-a infiintat scoala permanenta pentru infirmiere, iar un an mai tarziu s-a infiintat un spital scoala cu 10 paturi.

Prin Statutul Crucii Rosii, adoptat in 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societatii. De aceea, in 1906, au pus bazele ''Societatii de Cruce Rosie a doamnelor din Romania'', prima presedinta aleasa fiind Irina Campineanu.

Societatea era activa, in paralel, cu cea infiintata in 1876 si se ocupa cu strangerea de fonduri pentru ajutorarea in caz de razboi si calamitati, pregatind personal voluntar. In 1915, Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie a aprobat fuziunea celor doua entitati.

Cu acest prilej, regina Maria, sub al carei patronaj se afla Crucea Rosie la acea vreme, a adresat romanilor urmatorul mesaj: ''Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara.

Cu totii, de la mic la mare sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste''.

In timpul Primului Razboi Mondial, misiunea Crucii Rosii a fost aceea de a completa serviciul militar al armatei prin organizarea a 58 de spitale in Bucuresti si in tara. Insasi regina Maria s-a implicat in operatiunile desfasurate in sprijinul ranitilor.

Ulterior, CRR a oferit asistenta miilor de prizonieri eliberati din captivitate, care incercau sa se intoarca la casele lor, dar si invalizilor, bolnavilor si orfanilor de razboi.

Pe de alta parte, tara se afla intr-o situatie dificila, fiind macinata de saracie, boli si mizerie.

In aceasta situatie, Societatea Nationala de Cruce Rosie si-a concentrat eforturile, cu prioritate, in directia sprijinirii actiunilor de combatere a bolilor contagioase - tuberculoza, malaria, holera - si ridicarii gradului extrem de scazut de educatie sanitara a populatiei.

Un moment deosebit, care a marcat evolutia Crucii Rosii in Romania, l-a constituit crearea Crucii Rosii a Tinerimii. In 1939, Crucea Rosie avea ca membri 72.000 de tineri.

Intre anii 1930 - 1937, in incinta Spitalului Miliar s-a construit un pavilion destinat functionarii scolii de infirmiere voluntare, apoi, in cadrul coloniei de vara de la Mangalia, s-a mai construit inca un pavilion.

In aceeasi perioada au mai fost date in folosinta sapte centre sanitare (Sighetul Marmatiei, Viseu, Vaslui, Tighina, Orhei, Cetatea Alba) in valoare de peste 5,5 milioane de lei.

De asemenea, numarul de paturi din spitalele de campanie a fost marit cu 50, iar formatiunile de Cruce Rosie au fost dotate cu echipament, aparatura medicala si materiale de protectie. Numarul filialelor a crescut de la 84 in 1926 la 100 in 1938, iar numarul membrilor a crescut in aceeasi perioada de la 18.000 la 30.000.

In 1940, in urma ultimatului dat de URSS, a Dictatului de la Viena si a Tratatului cu Bulgaria, cand Romania pierde o parte din teritoriile sale, Crucea Rosie Romana, aflata sub inaltul patronaj al reginei Elena, ajuta miile refugiati.

Tot in 1940, la 25 iunie, prin Conventia de la Geneva din 1929, care reglementa situatia aviatiei sanitare aflata sub emblema Crucii Rosii pe timp de conflict armat, a fost posibila aparitia Escadrilei Albe a Crucii Rosii Romane, prima escadrila sanitara pilotata de femei.

Dupa intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Crucea Rosie Romana si-a mobilizat toate resursele materiale si umane pentru a acorda sprijin neintrerupt ranitilor, bolnavilor, prizonierilor si refugiatilor, actionand astfel in conditii de razboi total.

2.754 de surori voluntare de Cruce Rosie si 2.430 de auxiliare sanitare ale Crucii Rosii au muncit pe front si in spital si au fost organizate sase spitale de campanie, 16 spitale de zona interioara, 55 cantine de gara si 40 de infirmerii.

Instaurarea dictaturii comuniste a marcat si destinul Crucii Rosii Romane, care pana in 1989, si-a pierdut autonomia.

Sfarsitul anului 1989 si inceputul anul 1990 au reprezentat pentru Crucea Rosie Romana inceputul revenirii la misiunea de baza a organizatiei. A inceput o perioada de democratizare si de aliniere la standardele internationale ale Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Dupa 1990, Crucea Rosie Romana a inceput un proces de reorganizare a activitatii pe baza celor 7 Principii Fundamentale ale Miscarii Internationale: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate.

In 1995, a fost adoptata si promulgata Legea nr. 139 privind activitatea Societatii Nationale a Crucii Rosii Romane. Legea recunoaste organizatia ca fiind persoana juridica de drept public, autonoma, neguvernamentala, apolitica fara scop patrimonial, bazata pe ajutor voluntar.

Strategia Crucii Rosii Romane vizeaza, in prezent, intarirea capacitatii sale operationale. Cu sprijinul financiar si moral al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Crucea Rosie Romana a inceput un program de dezvoltare organizationala pentru a raspunde tot mai prompt si corespunzator situatiilor de urgenta.

Anul 2003 a marcat un nou reper in evolutia si repozitionarea Crucii Rosii Romane in societatea romaneasca. Prin adoptarea unui nou Statut prin care s-a reusit separarea legislativului de deliberativ si prin derularea unui program de dezvoltare organizationala cu sprijinul Federatiei Internationale si al Comitetului International al Crucii Rosii, s-a mai facut un pas in directia alinierii la standardele internationale actuale.

Cu sprijinul financiar si moral al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Crucea Rosie Romana a inceput un program de dezvoltare organizationala pentru a raspunde tot mai prompt si corespunzator situatiilor de urgenta.

''Crucea Rosie Romana face parte din cea mai prestigioasa si mai veche organizatie umanitara la nivel mondial - Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. Suntem mandri ca astazi, in Romania, prin cei 6.000 de voluntari, Crucea Rosie este implicata in proiecte la nivel national, precum: acordarea de suport celor nevoiasi, interventia la dezastre, acordarea de prim ajutor sau donare de sange. Prin activitatile sale, Crucea Rosie Romana a facut de nenumarate ori dovada faptului ca isi merita prestigiul, la nivel national si international. Le multumesc tuturor celor care doneaza o parte din timpul, energia sau profitul lor catre Crucea Rosie si ii indemn pe toti ceilalti sa adere la acest spirit filantropic, sa fie generosi, sa fie Crucea Rosie!'', a declarat Mihaela Geoana, presedintele Crucii Rosii Romane, la 8 mai 2014, cu ocazia implinirii a 151 de ani de activitate a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

In 2007, Crucea Rosie Romana a lansat seria Galelor Crucii Rosii, eveniment umanitar cu scopul strangerii de fonduri si ajutoare in sprijinul persoanelor vulnerabile.

Prin aceste Gale au fost lansate proiecte generoase cum ar fi Banca de alimente, Puncte de prim ajutor in localitatile izolate, Ajutor la domiciliu pentru varstnici, proiecte carora li s-au alaturat numeroase personalitati din lumea artistica, sportiva, a mediului de afaceri.

De-a lungul anilor au devenit voluntari ai Crucii Rosii Margareta Paslaru, Ilie Nastase, Razvan Lucescu, Sergiu Nicolaescu, Adrian Paunescu, Florin Piersic, Stela Popescu, Corina Chiriac, Leonard Doroftei, Nadia Comaneci, Angela Similea, Luminita Anghel, Monica Anghel, Smiley, Andra, Dinu Iancu Salajanu, Maria Dragomiroiu, Carmen Radulescu, Ovidiu Lipan Tandarica, Ovidiu Komornyk, Marcel Pavel, Andra, Loredana, membrii trupelor Iris, Directia 5, Animal X, Hi-Q, Oana Pellea, Monica Davidescu, Florina Cercel, Andrei Paunescu, Matilda Pascal Cojocarita si multe alte persoane publice care si-au asociat imaginea cu Crucea Rosie Romana.

In septembrie 2012, realizatorul tv Iuliana Tudor a devenit primul Ambasador al Crucii Rosii Romane. Distinctia i-a fost acordata la Gala Crucii Rosii - editia a V-a.

La primirea titulaturii, Iuliana Tudor a marturisit:

''M-am intrebat ce le da putere oamenilor care-si daruiesc timpul si priceperea pentru Crucea Rosie. Urmandu-i la cateva actiuni, am lasat microfonul jos si am oprit camera de filmat. Asa am devenit voluntar. Apoi am continuat sa sprijin proiectele Crucii Rosii. An de an, cu fiecare Gala, am devenit un om mai bun, un om mai implicat. M-a emotionat momentul cand doamna Mihaela Geoana, presedintele Crucii Rosii Romane, mi-a pus in maini nu numai distinctia de Ambasador, ci si o mare responsabilitate - aceea de a face cunoscute principiile Crucii Rosii Romane. Sunt recunoscatoare si onorata si sper ca impreuna sa aducem in atentia oamenilor proiecte care sa le schimbe viata in bine!''.

Crucea Rosie Romana este singura organizatie umanitara cu o retea functionala pe intreg teritoriul tarii. Avand 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii, Crucea Rosie beneficiaza de o structura unica, construita in cei 138 de ani de activitate umanitara.

Astfel, organizatia este prezenta la fiecare nivel teritorial: judet, municipiu, oras, comuna si sat.

03-07-2014
Tip
Stiri interne