Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

Dr. Emilian-Damian Popovici: Fara vaccinari, Romania devine leaganul unor boli considerate eradicate


Autor: elena

Lipsa de constientizare de catre populatie a importantei vaccinarii poate transforma tara noastra in "leaganul" unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind, in prezent, poliomielita.

Presedintele celei de-a III-a editii a Conferintei Nationale de Sanatate Publica, care se desfasoara la Timisoara, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, crede ca una dintre principalele cauze care fac populatia sa evite tot mai mult vaccinarea este atat lipsa unei informari oficiale corespunzatoare a acesteia despre importanta vaccinarii, dar si pentru ca exista o campanie de dezinformare permanenta pe internet.

Daca pana nu de mult, cu aceasta maladie se mai confruntau cateva tari din spatiul afro-asiatic, in ultimii ani, au aparut focare si in alte zone ale Orientului Apropiat, de unde mii de persoane se refugiaza in Egipt si Turcia - o destinatie de vacanta aprecizata de multi europeni - virusul fiind dus mai departe, in alte zone.

"Eu nici nu vreau sa fac o prognoza despre ceea ce poate sa urmeze, dar pe fondul acesta de scadere permanenta a acoperirii vaccinale pe care o remarcam de cativa ani, sigur ca este posibil ca boli considerate, cel putin partial, uitate, sa revina si aici nu ma refer doar la bolile stapanite medical - incepand cu difteria si terminand cu variola - ci este posibil sa ne confruntam si cu alte boli - posibil poliomielita, pentru ca Romania, la ora actuala este pusa in acelasi plan cu tari precum Bosnia-Hertegovina, Ucraina sau Georgia si nu este o conditie onoranta sa fii pus la egalitate cu tarile mentionate din acest punct de vedere", a declarat joi, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, presedintele Conferintei Nationale de Sanatate Publica, ce se desfasoara, zilele acestea, la Timisoara.

Specialistul a subliniat faptul ca sanatatea publica trebuie sa beneficieze de o atentie mult mai sporita din partea decidentilor guvernamentali si politici, intrucat in Romania exista o serie de maladii care o claseaza pe locuri nedorit de fruntase in UE si descopera nivelul scazut al standardului de viata.

"Atata timp cat tuberculoza ne claseaza pe primul loc intre statele membre UE, cat cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate la femeile care se afla la varsta procrearii, atata timp cat avem o epidemie nedeclarata de hepatita C, care este o boala cu implicatii serioase pentru sanatatea oamenilor si chiar pentru prognosticul lor de viata si cat ne confruntam cu emigrarea masiva a medicilor, de numarul tot mai redus al medicilor activi din tara si al asistentelor, putem spune ca avem o suma de probleme pe care trebuie sa le semnalam politicului, pentru ca lucrurile sa se schimbe cat mai repede posibil in bine, pentru sanatatea oamenilor", a detaliat conferentiarul.

De asemenea, el a subliniat problema lipsei unei informari oficiale corespunzatoare a acesteia despre importanta vaccinarii.

"Scaderea aceasta continua a vaccinarii este tot mai accentuata si personal nu vad masuri serioase care sa schimbe aceasta situatie de fapt", a completat specialistul.

Peste o suta de medici din tara s-au reunit joi, la Timisoara, unde participa la cea de-a III-a editie a Conferintei Nationale de Sanatate Publica, ce se desfasoara pana vineri, aducand in discutie o serie de tematici si probleme privind sanatatea publica, intr-o incercare de a gasi solutii pentru rezolvarea acestora.

29-05-2014
Tip
Stiri interne