Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/19/2021
Data stire

DSVSA Sibiu: Amenzi in valoare de 142.000 lei pentru proprietarii si comerciantii de animale, aplicate in 2011


Autor: elena

Inspectorii Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /DSVSA/ Sibiu au aplicat, in cursul anului 2011, amenzi in valoare de 142.000 lei pentru 112 de proprietari de bovine, cabaline, ovine si porcine, dar si pentru 46 de comercianti de animale care nu detineau documente autorizate, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii, remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, in 2011, in urma controalelor efectuate de inspectorii DSVSA Sibiu, privind respectarea normelor sanitare veterinare care conditioneaza miscarea animalelor, au fost aplicate 158 de amenzi in valoare de 142.000 lei unui numar de 20 de proprietari de bovine, 70 proprietari de cabaline, cinci proprietari de ovine, 17 proprietari de porcine si 46 de comercianti de animale, care au transportat sau comercializat animale neidentificate, sau fara documente sanitare veterinare specifice.

Pe de alta parte, DSVSA Sibiu precizeaza ca animalele care sunt destinate taierii, transportate de la exploatatie la abator, trebuie insotite si de certificatul de sanatate animala, pentru animalele vii, iar asociatiile inregistrate legal care doresc acest lucru trebuie sa achizitioneze crotaliile aprobate de catre Autoritate, de la furnizorii primari sau secundari, autorizati in acest sens.

In prezent, sunt inregistrati la DSVSA Sibiu, ca Furnizori Secundari de elemente de identificare, 46 de persoane fizice sau juridice, dintre care numai doua asociatii ale crescatorilor de animale (Avrig si Seica Mare), un centru de colectare animale si 43 medici veterinari de libera practica, in vederea inregistrarii in Baza Nationala de Date a animalelor identificate.

Totodata, in cursul anului 2011 au fost inregistrate 10.114 bovine, 165.317 ovine si 7.995 capete porcine, fapt ce a dat posibilitatea proprietarilor de animale din judetul Sibiu sa efectueze comert cu animale pe teritoriul national, in spatiul intracomunitat si la export in conditiile legii.

Toate animalele din Romania sunt identificate in exploatatia in care s-au nascut utilizandu-se crotalie auriculara simpla cu cod unic de identificare pentru animalele din specia suine crescute in exploatatiile nonprofesionale, precum si in exploatatiile comerciale de tip A.

Exceptie fac ovinele si caprinele care pana la varsta de 12 luni vor fi taiate pe teritoriul Romaniei, ce pot fi identificate cu o crotalie auriculara simpla imprimata cu cod unic de identificare la solicitarea scrisa a detinatorului animalelor si cu conditia ca acestea sa fie transportate din exploatatia de origine direct la un abator situat pe teritoriul tarii.

Detinatorii de animale pot achizitiona elementele de identificare de la furnizorii primari aprobati de ANSVSA sau furnizorii secundari, (medici veterinari, societati comerciale, asociatii de profil) aprobati de DSVSA Sibiu.

SVVSA Sibiu atrage atentia ca utilizarea pentru identificarea oficiala a animalelor, a mijloacelor de identificare neaprobate de Autoritate, se taxeaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, in timp ce comercializarea mijloacelor oficiale de identificare a suinelor, ovinelor si caprinelor neaprobate de aceeasi institutie se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 45.000 lei.

26-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa