Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

E.Boc: Coalitia considera necesara reorganizarea administrativa; nu avem inca un punct de vedere unitar cum sa se faca


Autor: elena

La nivelul coalitiei de guvernare exista in prezent un punct de vedere referitor la necesitatea organizarii administrative, insa nu exista o opinie unitara cu privire la modul in care aceasta sa se faca, a declarat luni premierul Emil Boc, la Palatul Parlamentului.

"De aceea am decis ca in prima etapa sa continuam procesul de descentralizare, adica de coborare a atributiilor de la nivel central la nivel local, asa cum am facut si cu legea educatiei cand am trecut la nivelul autoritatilor locale competenta de desemnare a directorilor de scoli, a consiliului de administratie, a unei ponderi din curriculum, asa cum in sanatate am descentralizat spitale si consiliile de administratie astfel incat sa fie stabilite de primarii si consilii judetene. Si la nivelul altor structuri ale ministerelor vom cobori decizia la nivelul primariilor si acest lucru se va intampla in perioada urmatoare", a spus seful Guvernului.

Totodata, el a subliniat ca in sedinta de luni a coalitiei s-a decis lasarea deschisa a caii prin care sa se analizeze si sa se intruneasca un consens pentru ca reorganizarea administrativa sa se poata face.

"Din start, reorganizarea are beneficii legate de absorbtia fondurilor europene, diminuarea cheltuielilor si diminuarea coruptiei la nivel local. E adevarat ca afecteaza foarte multi politicieni si de aceea exista multi care se opun. Speram insa ca prin discutii, prin negociere, prin prezentarea acestor avantaje, in cele din urma coalitia sa ajunga la o solutie. Astazi nu o avem", a concluzionat premierul Boc.

O comisie a coalitiei de guvernare va analiza in perioada urmatoare solutiile pentru reorganizarea administrativ-teritoriala, urmand ca, pana la toamna, Guvernul sa comaseze serviciile deconcentrate ale ministerelor, a declarat, luni, prim-vicepresedintele PDL Roberta Anastase.

Ea a sustinut ca si partenerii de guvernare ai PDL au fost de acord, in sedinta de luni a coalitiei, cu formarea comisiei si cu descentralizarea administratiei.

"S-a decis infiintarea unei comisii care sa gaseasca formule astfel incat sa avem o majoritate in parlament ca sa treaca un astfel de proiect. Pana una alta vorbim de descentralizare la nivel local. Comisia se ocupa cu formula de gandire a regionalizarii, in paralel cu actiunea guvernului de descentralizare", a spus Anastase. Ea a mentionat ca fiecare grup parlamentar de la Putere isi va desemna reprezentantii in comisia privind reorganizarea.

Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat pentru AGERPRES ca propunerea Uniunii in sedinta coalitiei de luni a fost sa se amane subiectul reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii si sa se mearga pe o descentralizare "puternica", adaugand, insa, ca nu s-a stabilit un termen clar al duratei amanarii.

28-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa