Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Efectele radiatiilor ultraviolete la nivel cutanat


Autor: elena

Radiatia ultravioleta este o forma de energie electromagnetica invizibila, cu lungimea de unda cuprinsa intre 100-400 nanometri, cea mai importanta sursa de ultraviolete fiind soarele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias.

Dintre ultravioletele emise in lumina solara, un procent de pana la 99% este absorbit de atmosfera terestra, astfel incat, din punct de vedere al interactiunii cu pielea, sunt importante doar radiatiile ultraviolete de tip A (lungime de unda cuprinsa intre 315-400 nanometri) si ultravioletele de tip B (lungime de unda cuprinsa intre 280-315 nanometri).

Efectele cutanate ale ultravioletelor pot fi acute sau cronice si depind de natura radiatiei, de timpul de expunere, si nu in ultimul rand de particularitatile individuale ale persoanelor expuse.

Cele mai cunoscute reactii acute sunt reprezentate de arsura solara ( eritem, edem, usturime) si de bronzare (pigmentarea progresiva a pielii), insa expunerea la ultraviolete are o multitudine de alte consecinte la nivelul tegumentului, a explicat medicul.

"Printre acestea se numara efectul antiinflamator, imunosupresor, sinteza vitaminei D, iar pe termen lung, fotoimbatranirea si geneza cancerelor cutanate. Efectul antiinflamator si imunosupresor este valorificat in scopul tratamentului unor afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, lichenul plan si altele, in cadrul carora expunerea la lampi speciale sau la lumina solara naturala determina reducerea inflamatiei, calmarea pruritului etc'', a explicat specialistul dermatolog.

In ceea ce priveste fotosinteza de vitamina D, aceasta se produce in straturile profunde ale pielii, sub actiunea ultravioletelor cu lungimea de unda cuprinsa intre 270-300 nanometri (UVB).

Potrivit profesorului Giurcanenu, cantitatea de vitamina sintetizata sub actiunea luminii ultraviolete depinde de timpul de expunere, de momentul zilei, de anotimp, de poluare etc.

Sunt suficiente, in medie, 10-15 minute de expunere la nivelul fetei, al bratelor sau al spatelui, de doua ori pe saptamana, pentru o sinteza adecvata de vitamina D. Pentru copii, se prefera suplimentarea orala cu vitamina D si evitarea expunerii la soare in scopul sintezei acestei vitamine.

Fotoimbatrinirea reprezinta una dintre consecintele nedorite ale luminii solare la nivelul pielii, care are ca rezultat xeroza (uscaciunea), pierderea elasticitatii, aparitia ridurilor, a telangiectaziilor (vase dilatate) si a pigmentarilor neregulate (pete solare, lentigine, pistrui) etc.

Substratul acestor modificari este reprezentat de degradarea si dezorganizarea fibrelor de colagen si elastina, afectarea vascularizatiei si ingrosarea epidermei.

''Cea mai temuta consecinta a expunerii necorespunzatoare la radiatiile ultraviolete naturale sau artificiale o reprezinta insa cancerul de piele. Studiile epidemiologice au dovedit o legatura clara intre toate tipurile de cancer de piele si radiatia ultravioleta. Atat expunerea intempestiva, care provoaca arsuri solare ocazionale, cat si expunerea cronica, de lunga durata, care nu determina arsura, sunt responsabile de cresterea riscului de a dezvolta cancer de piele'', a atras atentia medicul.

Pentru reducerea acestui risc, este deosebit de importanta respectarea regulilor de expunere controlata, evitand expunerea in intervalele orare necorespunzatoare (10-16), in care intensitatea radiatiilor UV este foarte mare si utilizand corect creme cu factor de protectie adaptat tipului de piele, dar si metode de bariera mecanica (imbracaminte, palarie, ochelari de soare etc.).

Imbracamintea nu protejeaza total impotriva radiatiei UV, gradul de protectie depinzand in principal de textura tesaturii - aproximativ 15 pentru imbracaminte transparenta si peste 50 pentru tesaturi dense, care nu lasa sa treaca lumina; de asemenea, hainele ude protejeaza mai putin decat cele uscate.

Potrivit specialistului dermatolog, trebuie luati in considerare factorii care influenteaza efectul radiatiilor solare intr-un anumit moment, in aceeasi regiune geografica - altitudinea (intensitatea radiatiilor UV creste cu 4% pentru fiecare 300 metri altitudine), compozitia suprafetelor inconjuratoare (zapada, gheata - dubleaza intensitatea ultravioletelor deoarece reflecta lumina pana la 100%, in timp ce apa este penetrata de radiatia UV pana la 60 centimetri adancime) sau indexul UV al fiecarei zile (scala numerica ce estimeaza intensitatea radiatiilor UV la ora pranzului, ce poate avea valori sub 4 - indice scazut, intre 5 si 6 - indice moderat, peste 7 - intensitate mare si foarte mare).

''Exista o serie de conditii care impun masuri deosebite de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete - persoanele cu nevi numerosi, cu antecedente de cancer de piele, cu afectiuni asociate cu fotosensibilitate (lupus eritematos, porfirie cutanata etc) sau in tratament cu medicamente fotosensibilizante", a detaliat prof. dr. Giurcaneanu.

Acesta a subliniat ca pentru a beneficia de efectele pozitive ale radiatiei solare, limitand pe cat posibil riscul consecintelor nedorite, este utila consilierea medicala de specialitate in vederea expunerii/protectiei corecte, adaptate tipului de piele si afectiunilor asociate fiecarui individ.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa