Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Efectele stresului s-ar putea transmite pe cale ereditara


Autor: elena

Rezultatele obtinute de cercetatori japonezi, publicate in revista Cell, arata ca efectele stresului, chiar daca nu modifica structura ADN-ului, schimba, cu efect transmisibil, 'ambalajul' acestuia, influentand modul de exprimare a genomului, prin urmare sanatatea, inclusiv la descendenti, informeaza site-ul maxisciences.com.

Desfasurandu-si cercetarile pe muste drosofile, echipa de oameni de stiinta de la Institutul japonez RIKEN Tsukuba a pus in evidenta, la aceste insecte, felul in care, intr-un mediu 'stresant', producerea unor anumite proteine altereaza o gena numita ATF-2.

Aceasta nu-si mai asigura corect rolul in formarea heterocromatinei, stratul complex care inconjoara ADN-ul, neutralizand anumite secvente 'indezirabile' care, in mod normal, n-ar trebui sa se exprime. In lipsa acestei 'masti' neutralizatoare de cromatina, aceste secvente de gene pot functiona, cu eventuale efecte negative asupra organismului.

Alterarea genei ATF-2 din cauza stresului se transmite descendentilor. Pe de alta parte, ATF-2 exista la drosofila, dar si la om, care ar putea si el - studiile ulterioare ar urma sa o arate - suferi acest fenomen, numit 'epigenetic', cu posibile implicatii in unele boli, ca afectiunile cardiace, diabetul sau schizofrenia.

'Multa vreme s-a discutat despre efectul stresului, care ar putea sa se transmita urmatoarei generatii, fara modificarea secventei ADN. Multi s-au indoit de astfel de fenomene pentru ca nu se cunostea mecanismul. Rezultatele noastre arata acum ca asemenea fenomene se pot produce. Sper ca oamenii sa inteleaga ca diferitele feluri de stres pot modifica exprimarea genelor, fara sa schimbe secventa ADN', precizeaza un cercetator din echipa japoneza, citat de site-ul maxisciences.com.

28-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa