Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

Eradicarea hepatitei este posibila daca se mobilizeaza resursele necesare


Autor: elena

Eliminarea hepatitei virale, afectiune care provoaca 1,4 milioane de decese pe an, este posibila daca se mobilizeaza resursele tehnice si financiare necesare si personalul calificat, au sustinut joi experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit EFE.

'Este posibila eliminarea hepatitei virale. Facem apel la liderii lumii pentru a-si da seama ca este momentul de a aplica masurile necesare pentru a eradica hepatita, pentru ca acum chiar o putem elimina', a afirmat intr-o conferinta de presa Samuel So, expert al OMS.

Exista deja tratamente, 'medicamente care au dovedit ca vindeca 90% dintre bolnavii care le iau', a spus, la randul sau, Stefan Wiktor, director al Programului Mondial de combatere a Hepatitei al OMS, care a subliniat ca este nevoie sa se actioneze 'acum'.

Actiunea rapida se impune tinand cont ca exista aproximativ 500 de milioane de persoane purtatoare ale vreunui tip de virus care provoaca aceasta boala si pe care il pot transmite.

Adunarea Mondiala a Sanatatii a aprobat la 22 mai o rezolutie care cere dezvoltarea si implementarea unor politici publice multisectoriale pentru a se reduce incidenta hepatitei si mortalitatea pe care o provoaca aceasta boala.

Rezolutia cere tarilor sa dezvolte programe de prevenire a hepatitei si sa intareasca programele de imunizare pentru a reduce incidenta tipurilor de hepatita pentru care exista vaccinuri.

'Acesta a fost un mare pas inainte pentru ca s-au constientizat pe deplin amploarea acestei boli si posibilitatile de a o elimina', a apreciat Stefan Wiktor. Expertul a explicat ca, desi au trecut numai doua luni de la aprobarea sa, rezolutia a inceput deja sa se aplice in tari precum Brazilia, Egipt, Indonezia si Ucraina.

Hepatita consta in inflamarea ficatului ca urmare a unei infectii cauzate de virusi (A, B, C, D, E). Cele mai periculoase sunt cele provocate de virusii B si C pentru ca pot declansa ciroza si cancer hepatic.

Se estimeaza ca aproximativ 240 de milioane de persoane sunt purtatoare ale virusului B si risca sa dezvolte ciroza sau cancer hepatic pentru ca doua treimi dintre ele nu au fost diagnosticate.

Acum exista insa medicamente foarte eficiente si s-a dovedit ca prin tratament se evita 80% dintre cazurile de cancer de ficat, al doilea tip de cancer sub aspectul numarului de decese provocate, dupa cel de plamani, a semnalat Samuel So.

'Lupta este globala', a avertizat Stefan Wiktor, argumentand ca este nevoie nu numai de medicamente, ci si de serviciile clinice necesare, de personal calificat si de laboratoare dotate.

Hepatita A si hepatita E se contracteaza in urma consumului de apa sau hrana contaminata, iar virusii B, C sau D se pot transmite prin folosirea aceleiasi seringi de catre mai multe persoane, prin transfuzii de sange, pe cale sexuala.

In cazul hepatitei B, mama ii poate transmite copilului virusul, fapt pentru care se recomanda vaccinarea nou-nascutului.

Pentru virusii A si B exista vaccinuri, iar de cand s-a implementat recomandarea ca toti copiii sa fie imunizati contra virusului B, 74% dintre ei au fost imunizati pe plan mondial.

Dintre cele 1,4 milioane de decese, 55% sunt cauzate de virusul B, 35% de virusul C, iar restul de 10% sunt provocate de virusii A si E, a precizat Samuel So.

'Hepatita ucide anual aproape acelasi numar de persoane ca HIV-Sida si totusi nu se obtin fondurile necesare pentru a incerca eradicarea sa. Este foarte frustrant', a mai subliniat Samuel So.

24-07-2014
Tip
Stiri externe