Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Esecul unui vaccin experimental impotriva diabetului de tip 1


Autor: elena

Un vaccin experimental impotriva diabetului de tip 1 nu si-a atins obiectivul fixat in a doua etapa a testelor clinice de validare, potrivit unui studiu publicat luni in revista medicala britanica The Lancet si mentionat de AFP.

Vaccinul avea ca scop protejarea celulelor beta ale pancreasului, care produc insulina, impotriva atacurilor autodistrugatoare ale sistemului imunitar, pentru a incetini avansarea bolii.

Diabetul de tip 1, in crestere in lume, este forma cel mai putin raspandita a bolii, reprezentand circa 10% din cazurile de diabet.

Testul s-a desfasurat pe 145 pacienti, cu varste cuprinse intre 3 si 45 de ani, din Canada si Statele Unite, la care boala fusese diagnosticata in ultimele trei luni. Vaccinul injectabil cuprindea o enzima, glutamic acid decarboxilaza (GAD), impotriva careia, in aceasta forma de diabet, organismul produce anticorpi (autoanticorpi GAD). Dar boala a avansat la fel la pacientii vaccinati si la cei care au primit un placebo, arata studiul.

In ciuda acestui esec, autorii studiului considera ca cercetarile trebuie continuate pentru a vedea daca aceasta formula de vaccin ar putea fi eficienta daca este administrata mai devreme sau daca este inclusa intr-o combinatie terapeutica.

In lume exista aproape 350 milioane de diabetici, de doua ori mai multi decat in 1980 , potrivit unui studiu realizat recent de Imperial College din Londra si Universitatea americana Harvard.

Diabetul, caracterizat printr-un nivel anormal de zahar in sange, favorizeaza bolile cardiovasculare (infarctul), precum si afectiunile renale si oculare. In fiecare an mor in lume circa trei milioane de oameni ca urmare a acestei boli.

28-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa