Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/16/2019
Data stire

Europa: OMS denunta bolile provocate de zgomotul produs de trafic


Autor: elena

Poluarea acustica produsa de traficul din Europa este la originea unor boli, disfunctii si morti premature, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Primul raport la nivel mondial pe aceasta tema semnaleaza ca zgomotul produs de masini, trenuri si avioane poate provoca diverse tulburari, de la insomnie la infarct, probleme de invatare si acufene (tiuituri in urechi), adauga agentia spaniola de presa EFE, care preia stirea.

'Poluarea acustica nu este numai o problema de mediu, ci si o amenintare pentru sanatatea publica', a afirmat, cu prilejul prezentarii studiului, Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS in Europa.

Potrivit studiului, zgomotul provocat de traficul rutier este 'al doilea factor de mediu favorizant al imbolnavirilor', dupa poluarea atmosferica.

O persoana din trei interogate in Occident a asigurat ca a suferit in timpul zilei diverse probleme de sanatate legate de zgomot, iar una din cinci a avut tulburari de somn din cauza zgomotului produs de trafic, ceea ce accentueaza riscul de a suferi boli cardiovasculare si hipertensiune.

'Speram ca aceasta noua evidenta sa determine guvernele si autoritatile locale sa introduca politici de control privind zgomotul la nivel national si local, pentru a proteja sanatatea europenilor in fata acestui pericol tot mai mare', a adaugat Zsuzsanna Jakab.

Concret, raportul OMS pledeaza pentru 'implementarea in forma sinergica a Declaratiei de la Parma din 2010 si a directivelor europene despre zgomot' pentru a 'proteja sanatatea publica fata de zgomotul din mediul inconjurator', adauga sursa citata.

30-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa