Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

EXCLUSIV La Techirghiol, o tanara a inventat reteta succesului de marca din apa si namolul lacului


Autor: elena

Povestea Oanei Stan, master in marketing international la London Regent's University, scrisa chiar in aceste zile de protagonista, concureaza multicentenara legenda a turcului Techir si a muribundului sau magar, ce a certificat prima data efectele terapeutice ale namolului si apei saline de Techirghiol.

La inceput a fost ideea !

Oana Stan, tanara de 23 de ani nascuta si crescuta in mica statiune balneo-climaterica Techirghiol, este modelul vocational rar intalnit al tanarului educat in strainatate care revine in Romania pentru a-si confirma succesul profesional.

Dupa cum a declarat pentru AGERPRES, in exclusivitate, Oana Stan spune ca ideea unei afaceri pe baza valorificarii prin produse cosmetic si antireumatice a resurselor minerale din Lacul Techirghiol a venit natural, cand trebuia sa-si aleaga o tema de impact pentru licenta de la London Regent's University.

'Trebuia sa fie ceva spectaculos, de impact major pentru un segment de populatie sau un domeniu economic, real cuantificabil si cu aplicatie dovedita in realitatea economica. Si nu stiu cum, orizontul meu, lumea din care veneam nu-mi oferea modele imagistice in afara mediului in care crescusem. Invatasem sa gandesc in matrice economice si comerciale si in subconstient rememoram imaginile din copilarie cu turistii oaspeti ai Techirghiolului, veniti sa-si caute sanatatea aici. Lac, namol...apa sarata, sanatate ... si iarasi lac, namol... Atunci am avut declicul unui model Spa Techirghiol. O gama de tratamente antireumatice si cosmetice pe baza resurselor minerale ale lacului, adica namolul sapropelic si apa salina-iodurata cu grad de mineralizare de peste 90 g/l, unice in lume prin compozitie si calitati terapeutice. Stiam ca in urma cu jumatate de secol, tot in Romania, mai fusese experimentata, patentata si aplicata o astfel de reteta de succes. Este vorba de celebrul Pell Amar, al doctorului Calinesti, obtinut pe baza apei saline si namolului sapropelic din Balta Alba (Lacul Amara), care o lecuia pe bunica de durerile de oase, dar il gaseam si la baie, inscriptionat pe tubul cu pasta de dinti' - a declarat Oana Stan.

Miracolul vine la tine !

Tema licentei, bazata pe studiul de caz 'TECHIR, o analiza a diferentei perceptiilor si asteptarilor dintre management si potentialii cumparatori' propunea dezvoltarea si comercializarea unei game de produse cosmetice si antireumatice. Succesul, din punct de vedere teoretic, a fost cel scontat, in mediul universitar londonez, studenta romanca primind asigurari ca lucrarea sa ar putea sta la baza dezvoltarii unui proiect real.

'Intamplarea a facut ca in acea perioada, cam in 2012, orasul Techirghiol sa fie cooptat intr-o organizatie continentala de mare traditie si notorietate - Asociatia Europeana a Oraselor Istorice Termale (EHTTA). Ajunsa acasa, in vacanta, am inteles ca aceasta poate fi oportunitatea de fundamentare a ideilor creionate la studiile masterale. A fost ca un miracol ce se infaptuia sub ochii mei caci prin prisma acestei noi relatii institutionale am descoperit ca toate cele 28 de localitati balneare, precum Baden Baden si Wiesbaden, din Germania, Bath - Anglia, Budapesta - Ungaria, Bursa - Turcia, Evian les Bains si Vichy - Franta sau Karlovy Vary - Cehia, sunt promovate ca branduri comerciale Spa prin produse de tratament cosmetic si antireumatic, cu denumire de origine geografica' - isi aminteste Oana Stan.

Contrar tendintei generatiei sale, Oana Stan, la finalul studiilor peste hotare isi preconizeaza un viitor acasa si creioneaza o strategie de afaceri pentru a realiza saltul din planul ideatic in cel real, chiar pe malul Lacului Techirghiol.

'Prin cooperarea statuata intre orasul nostru si celelalte statiuni europene, am identificat modele similare aplicabile la noi. Surpriza a venit din partea reprezentantilor Laboratoarelor Farmaceutice Salsomaggiore Therme, din orasul omonim si infratit cu Techirghiol, care la finalul unui seminar stiintific organizat la sanatoriul balnear Techirghiol, remarcand-mi preocuparea s-au oferit sa ma ajute sa dezvolt propriile retete, pe baza namolului si apei saline din Lacul Tachirghiol'. Dupa un an si jumatate de cercetare, studii amanuntite si testari, biologii si chimistii italieni au pus la punct o gama completa cu opt produse cosmetice si antireumatice sub licenta TECHIR, marca inregistrata si omologata deja de Oana Stan, in Romania, autorizata de Ministerul Sanatatii. Sloganul sub care s-a decis tanara sa fabrice si sa comercializeze aceste produse i-a fost indus chiar de intamplarea prin care ajunsese in aceasta conjunctura de succes: 'Miracolul vine la tine!', iar logoul, simplu - silueta magarusului din legenda turcului Techir, ce si-a recapatat puterile dupa o noapte petrecuta impotmolit in namolul lacului terapeutic.

Trei pentru TECHIR - TECHIR ... pentru toti !

Spre sfarsitul verii 2013, visul se materializa deja si gama TECHIR -Skincare Face & Body, cum pompos trebuia sa poarte o descriere si in engleza, isi cauta o linie de productie ...

'Aici mama a fost cea care a avut o contributie determinanta insistand si oferind si solutii practice, de altfel, ca totul sa poarte amprenta locului unde s-a plamadit ideea. Si din punct de vedere al marketingului avea dreptate, produsele de ingrijire a corpului si pielii marca TECHIR, trebuiau fabricate in Techirghiol' - rememoreaza Oana, istoria recenta. Initial, sprijinul financiar, pentru lansarea afacerii, a fost acordat de parinti. A reusit ulterior sa obtina si o finantare din pachetul de programe destinat IMM-urilor. Tot mama, i-a sugerat sa inchirieze un spatiu adecvat pentru a-si instala laboratorul de preparare si productie a cremelor TECHIR.

'Laboratorul nostru este intr-o casa, aproape de lac. Mama a zis ca poate fi o afacere de familie si din ce invatasem in facultate mi-am dat seama ca poate debuta asa. Pe baza retetelor create in Italia, testate si omologate in Romania, am comandat parfumul in la un producator renumit din Franta iar crema ingredienta, de baza, a fost deasemenea omologata in laboratoarele 'Expressions Pasfumees', din Franta. Ambalajele, personalizate, le-am comandat in China. In iulie-august 2013 mi s-au alaturat, in echipa, prietena si colega mea de liceu, inginera politehnista Adriana Cornea si evident, marele alchimist, tanarul inginer Constantin Dicu, de-al locului, ca si mine. Linia de productie este una aproape empirica, cu vase, pahare berzelius si retorte de laborator, un echipament semi-automat de imbuteliere si dozaj, balante farmaceutice, depozit si un spatiu frigorific. Cam atat ! Apa sarata si namolul sapropelic, ingredientele de baza, ne sunt asigurate de Sanatoriul Balnear Techirghiol, unica unitate de profil care are licenta de exploatare a celor doua resurse. In rest, retetele create in Italia se materializeaza in creme si unguenti, prin amestecuri si combinatii adecvate, cu adjuvanti naturali si ingrediente dermoreparatoare, antioxidante si remineralizante, sub stricta supraveghere a chimistului nostru' - spune managerul Oana Stan.

In prezent TECHIR - Skincare Face & Body produce si comercializeaza, prin magazinele naturiste ByaPlant si online, pe siteul www.icosmetice.ro,trei produse din gama: o crema de maini, una de fata si unguentul antireumatic.

Producatorul spune ca lucreaza si la o platforma proprie de distributie online si ca treptat va lansa in fabricatie si celelalte cinci componente ale gamei pentru tratarea si intretinere dermatologica si corporala, produse anticelulitice si chiar de imbaiere.

'TECHIR are potential sa devina brandul orasului-Spa Techirghiol, dupa modelele similare VICHY sau Dead Sea, concept nou de turism balnear pe baza caruia trebuie sa se reinventeze imaginea statiunii si pentru asta avem in vedere largirea liniei de productie si a gamei, intrarea in bazele de tratament si Spa-urile din Romania, recunoasterea ca produs cosmetic romanesc cu ingrediente de baza provenite din resurse autohtone naturale pe care sa-l promovam si peste hotare. Crearea acestei linii si game cosmetice si antireumatice are la baza identificarea tendintei accentuate din societatea moderna de reintoarcere la origini si consideram ca produsele romanesti vor ocupa pe termen mediu si lung o pozitie favorizata pe piata' - si-a explicat Oana Stan, viziunea de dezvoltare a unei afaceri cu posibil impact international, gandita nu de mult de tanara plecata la studii in Anglia si lansata intr-unul dintre cele mai mici orase din Romania.

Orasul Techirghiol a fost recunoscut ca statiune balneara in anul 1899 pe baza beneficiilor aduse de vecinatatea lacului - un liman fluvio-marin situat pe tarmul Marii Negre, cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 m, adancimea de 9 m, salinitate peste 90 g/l si o mineralizare totala de 52 g / l.

Tipul hidrochimic in care se incadreaza apa din Lacul Techirghiol este cloro-sodic pur, iar procentul mare de cloruri (85-90%) si sodiu (77-84%) indica apartenenta genetica de mediul marin.

Apa termala, salina si sulfuroasa este bogata in saruri minerale, puternic hipertona. Fiind atat de concentrata, apa nu poate fi folosita decat in cura externa, pentru bai, reci si calde.

Apa isi exercita efectul terapeutic prin temperatura sa, prin compozitia chimica si prin densitatea sa crescuta ce determina o forta arhimedica mai ridicata, cu senzatie de descarcare a greutatii accentuate a membrului sau a corpului cufundat in ea.

Analizele de laborator indica faptul ca apa Lacului Techirghiol contine: Clor, Brom, Sulfat, Iod bicarbionic, Sodiu, Potasiu, Calciu, Magneziu, substante organice si microelemete de: Zinc, Cupru, Cobalt, Nichel, Titan, Vanadiu. Molibden, Crom.

Fauna nevertebratelor ce populeaza lacul este dominata de crustaceul Artemia-salina, care impreuna cu alga Cladophora-cristalina stau la baza producerii namolului sapropelic cu componenti minerali activi ce-i confera valoarea terapeutica deosebita.

Depozitele de namol se afla sub forma sedimentara pe fundul lacului, in anumite zone, dispuse pe o arie totala de aproximativ 98 ha, intr-un strat cu grosime medie de cca 0,6 m. Namolul negru, lucios, onctuos prezinta un miros caracteristic, sulfuros-iodurat si este un unicat din toate punctele de vedere.

Astfel, este plastic avand proprietatea de a se mula pe suprafata corpului, hidropexic si absoarbe apa ca un burete, fiind capabil sa se amestece foarte bine cu ea, inmagazineaza usor caldura - fiind termopexic atunci cand este incalzit si in acelasi timp o elibereaza greu, avand termoconductibilitate redusa.

Din acest motiv, aplicat fierbinte pe piele, da o senzatie de caldura mai redusa decat o baie cu apa fierbinte, la temperatura echivalenta.

Namolul este o substanta cu o compozitie chimica complexa, formata in urma unui procesului biologic extrem de indelungat (peloidogeneza) in conditiile specifice din Lacul Techirghiol, compus din substante solide organice si anorganice, sub forma unor granule cu diametrul foarte mic, substante in forma coloidala organice si minerale precum si apa care provine din lac si in care sunt dizolvate o multime de substante si gaze.

Potrivit cercetatorilor, namolul sapropelic de Techirghiol are o mineralizare cantitativa si calitativa ce il clasifica in fruntea namolurilor sapropelice din lume.

24-01-2014
Tip
Stiri interne