Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/16/2019
Data stire

Exodul de persoane din Libia: OMS avertizeaza in legatura cu 'riscul de epidemii'


Autor: elena


Un inalt responsabil al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a avertizat joi la Tunis contra 'riscurilor de epidemie' printre zecile de mii de persoane care s-au deplasat din Libia in sudul Tunisiei, relateaza AFP.

'Nu este vorba in acest moment de o criza umanitara in adevaratul sens al cuvantului, dar riscurile unor epidemii sunt reale', a declarat intr-o conferinta de presa subsecretarul OMS pentru interventii sanitare in caz de criza Eric Laroche.

'Avem o concentratie de mai multe zeci de mii de oameni. Toate conditiile pentru explozia unei epidemii sunt intrunite', a tras un semnal de alarma Laroche, la intoarcerea dintr-o misiune din sudul Tunisiei.

Evocand o 'enorma promiscuitate si lipsa conditiilor de igiena', el a estimat ca 'urgenta acum este de a avea cat mai putini oameni concentrati in acelasi loc'. Refugiatii ar trebui repatriati cu avioane si nave, iar in teren ar trebui sa se implementeze un sistem de supraveghere epidemiologica si de detectare precoce a maladiilor transmisibile, a punctat acesta.

Responsabilul OMS a apreciat elanul de solidaritate 'incredibil' manifestat de tunisieni fata de refugiati, estimand ca Organizatia pe care o reprezinta ar avea nevoie urgent de 3 milioane de dolari pentru a face fata intr-o prima etapa situatiei din sudul Tunisiei.

Situatia sanitara in apropiere de granita cu Libia 'se poate schimba de la o zi la alta', a apreciat reprezentantul OMS, avertizand ca un dezastru major s-ar putea produce in cazul in care refugiatii nu vor fi repatriati rapid in tarile lor de origine.

El a mai spus ca o echipa a OMS este asteptata joi in estul Libiei pentru 'evaluarea necesitatilor' populatiei in aceasta parte a teritoriului libian, controlata de opozitie.

Organizatiile umanitare si comunitatea internationala s-au angajat miercuri intr-o cursa contra cronometru cu haosul pentru a ajuta miile de refugiati masati in conditii precare la frontiera intre Libia si Tunisia.

In fata amenintarii unui dezastru, Programul alimentar mondial (PAM) a anuntat un plan de ajutor de urgenta de 38,7 milioane de dolari pentru aproximativ 2,7 milioane de persoane in Libia, Egipt si Tunisia. Comisia Europeana a decis sa suplimenteze ajutorul de urgenta de la 3 la 10 milioane de euro.

04-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa