Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/22/2020
Data stire

Expertii britanici cer evitarea tratamentelor 'inutile' pentru bolnavii de cancer in faza terminala


Autor: elena

Expertii britanici doresc ca bolnavii de cancer in faza terminala sa nu mai fie supusi unor tratamente 'inutile' si scumpe care ofera o 'speranta falsa' de viata, scrie in editia sa de marti revista medicala 'The Lanset Oncology' citata de agentia EFE.

Profesorul Richard Sullivan de la King College din Londra si un grup de academicieni au semnalat ca medicii au creat 'asteptari nerealiste' prin supunerea bolnavilor de cancer la un exces de tratamente in ultimele saptamani de viata. In opinia sa, ar fi mai bine pentru acesti pacienti daca s-ar evita astfel de tratamente si li s-ar acorda mai multa atentie la sfarsitul vietii.

Cresterea costurilor pentru tratamentele bolnavilor de cancer se datoreaza cresterii numarului celor care ajung la varste avansate si progreselor din domeniul medicinei, se mai precizeaza in articol, adaugand ca 'Trebuie sa acordam o atentie speciala costurilor cu ingrijirea medicala a pacientilor cu cancer aflati la sfarsitul vietii'.

Expertii reamintesc ca anumite forme de cancer sunt la ora actuala incurabile. Studiile sugereaza ca in ultimele saptamani de viata se cheltuie o mare parte din sumele destinate ingrijirii medicala a pacientilor care au cancer in faza terminala, lucru considerat inutil de aceiasi experti.

'Pacientii spun ca tratamente cum ar fi chimioterapia in ultimele saptamani de viata nu numai ca au consecinte financiare pentru familia pacientului si pentru societate, dar compromit si calitatea vietii pacientului.' mai afirma ei.

In studiul lor, acesti experti au evaluat o serie de terapii si au observat de multe ori ca cele mai bune tratamente pot fi inutile. 'Medicii si industria din sectorul sanatatii au creat asteptari nerealiste pentru tratarea bolii si decesul de pe urma acesteia', insista ei.

'Aceste asteptari permit recurgerea inoportuna la terapii relativ ineficiente, printre care si chirurgia', au mai afirmat expertii subliniind ca in statele dezvoltate tratarea cancerului a devenit 'o cultura a excesului' si ca 'traim intr-o societate centrata aproape exclusiv pe beneficiu, iar acest beneficiu este de obicei mic'.

Prin urmare, in articol se sugereaza medicilor sa ia in considerare intr-un mod mai eficient si mai putin costisitor optiunile terapeutice disponibile pentru acesti pacienti si sa prescrie anumite medicamente numai celor care pot raspunde cel mai bine la acestea.

27-09-2011
Tip
Stiri externe
Sursa