Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/29/2020
Data stire

EXPO MILANO 2015 Regimul mediteranean, pe cale de disparitie tocmai in aceasta regiune din sudul Europei


Autor: elena

Dieta mediteraneană, cunoscută şi sub numele de 'regim alimentar cretan' , extrem de elogiată pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii, este pe cale de dispariţie în această regiune din sudul Europei, motiv pentru care sunt tot mai frecvente cazurile de obezitate, boli cronice şi decese premature, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), prezentat joi, la Expoziţia Universală de la Milano, transmite AFP.

'În regiunea mediteraneeană, are loc o *tranziţie alimentară* care o îndepărtează de vechiul său regim alimentar, considerat ca un model de viaţă sănătoasă', atrage atenţia documentul realizat de FAO şi Centrul Internaţional de Înalte Studii Agronomice Mediteraneene (CIHEAM).

Dieta mediteraneană, ale cărei calităţi în prevenirea bolilor cardio-vasculare sunt constatate ştiinţific, se bazează mai ales pe fructe şi legume, carne slabă, peşte şi folosirea uleiului de măsline în detrimentul altor tipuri de grăsimi alimentare.

Globalizarea, importurile de alimente şi schimbările în modul de viaţă, în special modificările legate de rolul femeii în societate, sunt pe cale să transforme însă obiceiurile de consum din regiunea mediteraneană.

'În timp ce subnutriţia afectează partea din sudul Mediteranei, ţările din regiune se confruntă tot mai mult cu problema supraponderabilităţii', în special la copii, susţine raportul.

'Regimul alimentar mediteranean este hrănitor, bine integrat din punctul de vedere al culturilor locale, respectă mediul înconjurător şi este potrivit pentru economiile locale', a subliniat Alexandre Meybeck, coordonatorul programului referitor la sisteme alimentare durabile din cadrul FAO.

Creşterea importurilor de alimente şi adoptarea monoculturilor duce însă la modificarea obiceiurilor alimentare străvechi, observă documentul, potrivit căruia, în prezent, se mai cultivă în bazinul mediteranean doar 10 % din varietăţile tradiţionale locale de plante alimentare.

Totodată - apreciază raportul, prezentat în contextul în care la Roma se desfăşoară cea de-a 39-a sesiune a conferinţei a FAO - turismul, urbanizarea pronunţată, epuizarea resurselor naturale şi pierderea unor cunoştinţe tradiţionale contribuie la scăderea rapidă a diversităţii genetice a culturilor şi raselor de animale din zona mediteraneană.

11-06-2015
Tip
Stiri externe