Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Expunerea la multa lumina in timpul somnului poate face sa creasca riscul de obezitate


Autor: elena

Dormitul intr-o camera cu multa lumina poate face sa creasca riscul de obezitate la femei, un 'factor de risc' pentru cancerul mamar, potrivit unui studiu publicat vineri de Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra, relateaza EFE.

Oamenii de stiinta au analizat obiceiurile unui amplu grup de femei cu varsta peste 40 de ani, in scopul identificarii cauzelor cancerului mamar. Ei au constatat ca 113.000 de femei cu un grad inalt de expunere la lumina in timpul somnului au suferit o crestere a indicelui masei corporale si a taliei, desi nu au putut determina cauza acestei legaturi.

'Asocierea observata intre expunerea la lumina in timpul noptii si obezitate este foarte intriganta. Nu putem spune care este motivul acestei relatii, insa rezultatele lasa deschisa o viitoare activitate de cercetare foarte interesanta', a afirmat cercetatorul Anthony Swedlow.

Potrivit studiului, metabolismul este afectat de 'ritmuri ciclice ale corpului' legate de obiceiuri in ceea ce priveste dormitul, mersul si expunerea la lumina.

Potrivit medicului Emily McFadden, coautor al studiului, observatia privind relatia dintre faptul de a dormi inconjurat de multa lumina si faptul de a fi obez se sprijina pe cercetari anterioare privind impactul luminii asupra metabolismului, insa 'sunt necesare' noi studii.

Studiul a fost finantat de organizatia britanica de lupta impotriva cancerului mamar 'Breakthrough Breast Cancer' si a fost publicat vineri in revista americana 'American Journal of Epidemiology'.

Potrivit unuia dintre cercetatori, 'este prea devreme pentru a sugera ca a dormi pe intuneric ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru cancerul mamar, insa relatia este realmente interesanta'.

30-05-2014
Tip
Stiri externe