Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer va distribui peste 20.000 pliante informative cu privire la efectele fumatului


Autor: elena

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer va distribui sambata, cu prilejul Zilei Mondiale Fara Tutun, peste 20.000 pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declansarii a mai multe forme de cancer.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri AGERPRES, aceasta zi este marcata la nivel national in toate orasele unde FABC are membri: Bucuresti, Constanta, Brasov, Bistrita, Cluj, Timisoara, Suceava, Bacau, Giurgiu, Craiova, Targu Jiu, Galati.

"Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a sustinut in fiecare an aceasta initiativa mondiala, prin actiuni diverse, prin care atentiona populatia despre pericolul declansarii a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu. Ziua Mondiala fara Tutun, marcata in fiecare an la data de 31 mai, ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos", se arata in comunicatul de presa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta zi "Ziua Mondiala fara Tutun" in anul 1987 intr-o initiativa de a atrage atentia asupra pericolul utilizarii tutunului pentru societate, nu numai pentru fumatori.

In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului in randul populatiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.

Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decat ingrijoratoare, in anul 2014, mai mult de 5,5 milioane de oameni vor deceda din cauza unei afectiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afectiuni pulmonare etc.

Aceleasi date sumbre arata ca mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la suta copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Pana in 2030, numarul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creste la opt milioane de persoane anual.

S-a estimat ca peste 50 la suta dintre copiii din intreaga lume sunt expusi la fumatul pasiv, mai ales acasa. Consecintele fumatului pasiv pe termen scurt in randul tinerilor includ afectiuni respiratorii si non-respiratorii, dependenta de nicotina si riscuri asociate consumului de alte substante.

Consecintele fumatului pasiv pe termen lung in randul tinerilor sunt intarite de faptul ca cei mai multi oameni tineri care fumeaza in mod regulat continua sa fumeze si la maturitate.

30-05-2014
Tip
Stiri interne