Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/27/2020
Data stire

Finantare europeana de 4,5 milioane lei pentru informare si asistenta in domeniul mobilitatii fortei de munca


Autor: elena

Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanteaza cu peste 4,5 milioane de lei proiectul international 'SAFE' de asistenta in domeniul mobilitatii fortei de munca, prin care vor fi infiintate in Romania cinci centre de tip help desk, zece agentii judetene de ocupare a fortei de munca beneficiind de acest instrument inovativ.

"Valoarea totala a proiectului este de circa 5,973 milioane de lei, bugetul national contribuind cu 1,4 milioane lei, iar parteneri sunt serviciile publice de ocupare a fortei de munca din Germania, Marea Britanie, Irlanda, Cipru si provincia italiana Perugia", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul proiectului, Camelia Mihalcea, director la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Aceasta a precizat ca help desk-urile vor fi amplasate in cinci agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca si vor oferi informatii specifice pietei muncii din cele cinci tari partenere. Astfel, pentru Marea Britanie este propus centrul din judetul Bihor, pentru Cipru - cel din Suceava, pentru Germania - in Brasov, pentru Italia - Gorj, iar pentru Irlanda - Prahova.

"Practic este vorba despre tarile de destinatie preferate de lucratorii romani, iar judetele respective sunt de fapt cele din care pleaca cei mai multi oameni catre o anumita zona sau tara europeana", a precizat managerul proiectului.

Fiecare help desk va avea si o "oglinda" in una dintre cele 42 de agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca. De exemplu, pentru informatii privind piata muncii din Cipru, persoana interesata se poate adresa centrului din Suceava sau celui din Ilfov.

Ca exemple de servicii oferite de aceste help desk-uri, Camelia Mihalcea a dat asistenta acordata celor care cauta un loc de munca in cele cinci state europene (informatii privind accesul deplin si legal pe piata muncii sau conditii de munca), consiliere specializata pentru probleme individuale, oferita in timp real.

Totodata, va fi acordata asistenta si persoanelor care revin in Romania pentru a munci - "revenirea pe piata nationala a muncii dupa o perioada de mobilitate poate ridica acelasi gen de probleme de reinsertie si adaptabilitate ca si in cazul plecari pentru munca in strainatate", a aratat managerul proiectului.

Fiecare help desk va avea specificul sau, intrebarile cetatenilor fiind in functie de tara unde intentioneaza sa plece pentru a munci. Daca in Marea Britanie, Irlanda si Germania este obligatorie obtinerea in prealabil a unui permis de munca, in Cipru nu este nevoie de un asemenea document, iar in Italia - doar pentru anumite sectoare de activitate.

La solicitarea AGERPRES, reprezentantii serviciilor de ocupare publica partenere in proiect au oferit cateva informatii privind actuala conjunctura a pietei muncii din tarile respective.

In Marea Britanie, rata somajului este de 8%, iar in randul tinerilor cu varsta intre 16 si 24 ani atinge 20%. Circa 500.000 de locuri de munca sunt vacante pentru joburi care nu necesita calificare inalta, dar si in sanatate (medicina de urgenta) sau invatamant gimnazial (profesori de matematica).

In Irlanda de Nord, rata somajului era de 14,5% in martie 2011, oportunitati de munca existand doar pentru persoanele cu inalta calificare in inginerie sau IT. Mai sunt cautate persoane care vorbesc fluent flamanda, germana sau limbile nordice, pe langa perfecta stapanire a limbii engleze.

In Germania, rata somajului era in februarie la cel mai scazut nivel din 1992, respectiv 7,4%. Sunt circa 400.000 de locuri de munca disponibile, dar aproape in exclusivitate pentru calificari inalte, angajatorii solicitand specializari extrem de precise.

In Cipru, unde acum rata somajului este de 6,9%, iar rata ocuparii fortei de munca este de 75,3%, lucreaza deja peste 20.000 de romani. In conditiile crizei economice, acum ar fi vacante cam 2.000 de locuri de munca, un sfert fiind insa pentru menajere si ajutoare in gospodarie, deci prost platite.

Posturile pentru care se cere inalta calificare si specializare sunt in inginerie, mecanica si sudura. In industria hoteliera si turism, desi apar posturi libere, angajatorii ii prefera pe europenii aflati deja pe insula. In prezent, circa 8.000 de cetateni europeni sunt someri in Cipru si cauta un loc de munca.

In provincia italiana Perugia, dupa o recenta estimare a autoritatilor locale, aproximativ 1.500 de locuri de munca ar fi vacante. Sunt cautati lucratori pentru agricultura, constructii, metalurgie, asistenta familiilor si persoanelor in varsta, dar si medici.

Recomandarea pe care reprezentantii serviciilor de ocupare publica din tarile mentionate o fac romanilor, dar nu numai lor, este sa se informeze cat mai bine inainte de a-si parasi tara pentru a nu ateriza pe un aeroport si a afla acolo ca nu au dreptul de a munci, asa cum sperau.Miercuri, a avut loc conferinta de lansare a proiectului 'SAFE - Servicii de abordare flexibila a mobilitatii la nivel european'.

Beneficiar este ANOFM din Romania, iar parteneri sunt: Jobcentre Plus (Marea Britanie), FAS Training and Employment Services (Irlanda de Nord), Ministerul Muncii si Asigurarii Sociale - Departamentul de Munca (Cipru), Provincia di Perugia (Italia) si Agentia Federala Germana de Ocupare (BA) - Serviciile de Plasare Internationala (ZAV) din Germania.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa