Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Fonduri suplimentare pentru Programul national de boli rare


Autor: elena

Ministrul sanatatii, Cseke Attila, si ministrul norvegian al sanatatii, Anne-Grete Strrm-Erichsen, au participat marti la inaugurarea Centrului pilot de referinta pentru interventie personalizata la persoanele afectate de boli rare, din Zalau, judetul Salaj, proiect finantat din fonduri romano-norvegiene.

Cu aceasta ocazie ministrul Cseke Attila a declarat ca desi posibilitatile financiare ale sistemului sanitar din Romania sunt limitate, in anul 2011 fondurile alocate pentru pacientii inclusi in programul national de boli rare se ridica la peste 221 milioane lei si vor fi suplimentate luna viitoare cu aproximativ 4%.

'In luna iulie a acestui an, Ministerul Sanatatii va suplimenta bugetul alocat programului national pentru boli rare cu 8 milioane lei. Vor fi inclusi in program un numar de 7 bolnavi cu boala Hunter, 3 bolnavi cu boala Harler, un bolnav cu Afibrinogenemie congenitala si 33 pacienti cu Imunodeficienta primara congenitala', a precizat Cseke Attila, conform unui comunicat transmis de MS.

Responsabilul sanitar a amintit ca in anul 2007 numarul pacientilor cu boli rare tratati prin programul national al Ministerului Sanatatii a fost de 3.165. De atunci, numarul acestora a crescut ajungand la 3.832 in 2008, 3.780 in 2009, 4.418 in 2010 si la 4.876 in acest an.

Centrul pilot de referinta pentru interventie personalizata la persoanele afectate de boli rare inaugurat marti beneficiaza de un buget in valoare de 1.874.000 euro, din care MS asigura 80.000 euro.

Centrul deruleaza servicii medico-sociale de inalta calitate pentru boli rare in Romania la nivel national si are ca scop imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de boli rare in Romania, asigurand acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate si servicii de reabilitare.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa