Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/19/2020
Data stire

Forum international privind celulele stem


Autor: elena

Cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR) a oferit prilejul Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem sa urmareasca indeaproape dezbaterile "pentru a-si respecta angajamentul luat in fata romanilor de a informa complet si corect cu privire la tot ce se intampla pe acest segment al Medicinei Regenerative", subliniaza ARBACS printr-un comunicat de presa.

Temele principale ale forumului stiintific, care s-a desfasurat in luna iunie in SUA, au fost: reprogramarea celulara, domeniul in care doctorul Shinya Yamanaka, actualul presedinte al ISSCR, laureatul de anul trecut al Premiului Nobel pentru Medicina, si-a dovedit expertiza; cele mai recente rezultate ale studiilor in domeniul celulelor stem; cum trebuie procedat pentru a creste sansele de reusita ale transplantului; celulele stem pluripotente folosite in caz de boli cardiovasculare; diferentierea celulelor stem embrionare; mecanisme de regenerare.

"Celulele stem reprezinta un domeniu aparte in Medicina Regenerativa, in care orice descoperire si orice dezbatere reprezinta un pas inainte pentru viitorul tuturor familiilor din lume. Din dorinta de a informa corect si complet populatia din Romania, pe care ne-am obligat etic sa o mentinem la curent cu beneficiile recoltarii de celule stem, este important sa cunoastem ceea ce s-a discutat la congresul din SUA, tara care a facut pasi importanti in reglementarea si finantarea acestui domeniu. Rezultatele cercetarilor dovedesc, de fiecare data, ca exista din ce in ce mai multe avantaje in recoltarea de celule stem. Invitam si autoritatile locale si europene sa ia nota de ele", a declarat Tudor Panu, presedintele ARBACS, citat in comunicat.

In 2010, congresul american a promulgat o lege a cercetarilor si terapiei cu celule stem, implicand si statul in finantarea acestui domeniu.

In luna iunie a acestui an, guvernatorul din Kansas a anuntat ca va semna o lege a bugetului, prin care va acorda, in urmatorii doi ani, 2 milioane de dolari unui centru de terapie cu celule stem, iar cercetatorii de la Universitatea Yale au primit o finantare de aproape 10 milioane de dolari pentru cercetari in domeniul celulelor stem.

Medicina Regenerativa este considerata avangarda medicinei secolului XXI, potrivit US Department of Health and Human Services, si studiaza procesul prin care se creeaza tesuturi functionale, prin care se repara sau se inlocuieste tesutul/ organul a carui functie s-a pierdut din cauza varstei, a bolilor sau a afectiunilor congenitale.

"Ne-am dori ca studiile care se efectueaza peste tot in lume sa fie aduse cat mai mult in prim plan, pentru ca recoltarea de celule stem sa nu mai fie o noutate nici pentru parinti, dar nici pentru medici sau autoritati, ci o procedura ale carei implicatii pozitive sa o transforme intr-o necesitate pentru viitorii parinti. De aceea, dorim sa informam familiile din Romania despre interesul crescut pe care recoltarea de celule stem il prezinta pentru specialistii din toata lumea, nu doar pentru noi. Acest domeniu este universal si este de datoria noastra sa il explicitam cat mai concret", a adaugat presedintele ARBACS.

Congresul ISSCR a adunat peste 4.000 de participanti - banci de celule stem, firme care activeaza in domeniul sanatatii, cercetatori, medici, profesori universitari de la facultati importante cum ar fi Harvard sau Stanford.

Unul dintre principalii vorbitori la seria de evenimente a fost doctorul Shinya Yamanaka, actualul presedinte al ISSCR, laureat anul trecut cu Premiul Nobel pentru Medicina, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate pentru a deveni celule stem pluripotente.

10-07-2013
Tip
Stiri interne