Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

Fotbal: Sinuciderea lui Robert Enke a schimbat felul in care bolile psihice sunt vazute in Germania


Autor: elena

Sinuciderea din 2009 a fostului portar al echipei Hannover, Robert Enke, a schimbat felul in care bolile psihice sunt vazute in lumea fotbalului din Germania, a declarat autorul unei carti despre regretatul jucator, in contextul probabilei sinucideri a selectionerului Tarii Galilor, Gary Speed, informeaza Reuters.

Cartea lui Ronald Reng, 'A Life Too Short' ("O viata prea scurta"), premiata in acest an la Londra, relateaza sinuciderea portarului lui Hannover si al nationalei Germaniei. In opinia lui Reng, sinuciderea prietenului sau Enke, venita dupa o lunga lupta cu depresia, a facut ca lumea macho a fotbalului german sa se reporteze altfel la bolile mentale.

"Prima echipa la care a jucat Robert a fost Moenchengladbach, la mijlocul anilor 90. Pe masura ce lucram la carte, am descoperit ca in acea echipa erau cinci jucatori care sufereau de depresie sau de probleme psihice si niciunul dintre ei nu era capabil pe atunci sa vorbeasca in public despre acest lucru", a afirmat Reng.

Fostul fotbalist Reinhold Mathy i-a povestit acestuia ca pe vremuri fotbalistii cu probleme psihice sustineau ca sunt accidentati. "Inca se mai intampla ca jucatorii sa ascunda acest lucru, deoarece fotbalul inseamna forta, fizica si mentala, iar slabiciunile trebuie ascunse", a spus Reng.

Potrivit lui, dupa moartea lui Enke, depresia nu a mai fost un subiect tabu in fotbal. "Inainte, singurul caz important in Germania a fost Sebastian Deissler, care fusese marea speranta a fotbalului german, dar s-a lasat de fotbal dupa ce a recunoscut ca sufera de depresie", a declarat Reng. El a adaugat ca dupa moartea lui Enke "reteaua de psihologi sportivi functioneaza mult mai bine" si exista linii de asistenta.

Prietenia cu Enke i-a atras atentia lui Reng in legatura cu atitudinea conservatoare a lumii fotbalului in privinta bolilor psihice. Reng crede ca depresia le pune adesea probleme mai mari fotbalistilor profesionisti, care sunt invatati sa-si ascunda sentimentele.

"Robert a vrut sa scrie cartea impreuna cu mine, fiindca a fost o usurare pentru el sa poata vorbi intr-o zi despre depresie (...)", a explicat Reng.
Legat de Gary Speed, selectionerul Tarii Galilor, fost jucator notabil, gasit spanzurat duminica in casa sa, Reng a afirmat ca ar fi lipsa de respect pentru familia tehnicianului sa vorbeasca despre aceasta tragedie.

29-11-2011
Tip
Stiri interne
Sursa