Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/12/2020
Data stire

Franta anunta cele mai drastice legi din lume impotriva fumatului


Autor: elena

Franta, unde mereu vedeai o tigara Gauloise lipita de buzele oricarui actor sau intelectual, planuieste sa introduca unul dintre cele mai drastice regimuri antifumat din lume, scrie cotidianul britanic The Independent.

Culorile tipatoare si numele de brand de pe pachetele de tigari vor fi inlocuite cu atentionari de sanatate scrise cu litere mari si fotografii frapante ale organelor afectate de fumat. Conducatorilor auto si pasagerilor li se va interzice sa fumeze in prezenta copiilor sub 12 ani.

Cu toate ca aceste masuri nu vor intra in vigoare pana in 2016, de pe acum incepe o necrutatoare campanie la televiziune si radio, atragand atentia ca tutunul ucide unul din doi fumatori. De asemenea, se impune o taxa asupra companiilor din industria tutunului pentru a finanta campaniile antifumat si se instituie masuri pentru a dezvalui actiunile mascate de lobby ale acestei industrii.

Ministrul Sanatatii Marisol Touraine a declarat: "Nu mai putem accepta ca numarul de decese cauzate de tutun in Franta sa fie echivalent cu prabusirea in fiecare zi a unui avion cu 200 de oameni la bord", scrie The Independent.

Obiectivul pe termen lung al ministrului Touraine este abolirea fumatului in urmatorii 40 de ani prin descurajarea tinerelor generatii de a practica acest obicei. Obiectivul sau pe termen mediu este sa reduca, pana in 2024, proportia fumatorilor francezi (acum unul din trei adulti) la nivelul existent in Marea Britanie - unul din cinci adulti.

Doar o singura alta tara, Australia, a interzis mentionarea brandurilor si a impus folosirea unor pachete 'neutre'. Masuri asemanatoare sunt avute in vedere in Marea Britanie si in Irlanda.

Marile companii din industria tutunului ameninta ca vor da in judecata guvernul francez daca isi duce planul la indeplinire. Ele spun ca scoaterea in afara legii a pachetelor de tigari originale si scrierea numelor de brand doar cu litere mici reprezinta o incalcare a dreptului la "proprietate intelectuala" si se afla in contradictie cu legislatia europeana.

Organizatiile proprietarilor de debite de tutun ameninta ca vor declansa demonstratii de strada. Unii politicieni de centru-dreapta intentioneaza sa se opuna regulei "nu in fata copiilor" care s-ar aplica in autoturisme si pe terenurile de joaca.

"Politistii ar fi mai bine folositi daca ar alerga dupa hoti, si nu dupa fumatori", declara Thierry Lazaro, membru al Parlamentului dintr-o formatiune de centru-dreapta, informeaza The Independent.

Cei angajati in campania anti-tutun au salutat ca "revolutionar" planul doamnei Touraine. Yves Martinet din cadrul comitetului national impotriva fumatului a spus: "Pentru prima data avem in Franta un program cuprinzator pentru atacarea acestei probleme".

Pana spre sfarsitul anilor 1960 aproape doua treimi dintre barbatii francezi erau fumatori, dar mult mai putine femei. Dupa 1976 s-au introdus masuri tot mai severe, culminand cu interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise, inclusiv, din 2006, in baruri si restaurante.

Proportia fumatorilor in randul barbatilor din Franta este mult mai redusa, dar obiceiul s-a extins printre frantuzoaice. Numarul fumatorilor este acum egal la ambele sexe, situandu-ce cu putin sub 30 la suta.

Ingrijorator pentru militantii antifumat si pentru planurile ambitioase ale ministrului Touraine de a elimina fumatul in urmatorii 40 de ani este faptul ca adolescentii francezi fumeaza acum tot atat de mult ca si parintii lor.

Conform cifrelor oficiale, proportia fumatorilor in randul tinerilor de 17 ani este de 30 la suta, atat la baieti cat si la fete. Constatarile din teren indica, de fapt, ca proportia este mult mai mare.

Unii militanti impotriva fumatului au fost dezamagiti ca planul ministrului Touraine nu include noi majorari importante ale impozitelor pe tutun. Pretul unui pachet de 20 de tigarete s-a dublat in Franta in ultimii 14 ani, ajungand la 7 euro.

Vanzatorii de produse din tutun au avut succes in actiunile lor de lobby pentru incetinirea majorarii preturilor, ceea ce pare sa fi dus la o crestere masiva a contrabandei cu tigari, mai noteaza The Independent.

29-09-2014
Tip
Stiri externe