Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/29/2020
Data stire

Franta/proteze PIP : Fondatorul companiei a fost arestat


Autor: elena

Jean-Claude Mas, fondatorul companiei producatoare de proteze mamare PIP, aflata la originea unui scandal international, a fost arestat joi dimineata, la domiciliul sau din sudul Frantei, transmit AFP si Reuters, citand surse apropiate anchetei.

Tot joi dimineata a fost retinut si Claude Couty, directorul PIP (Poly Implant Prothese), companie intrata in faliment in 2010.

Fabricate in Franta, 84% dintre aceste proteze erau exportate, mai ales in America Latina, Spania si Marea Britanie. Ele sunt umplute cu un gel de silicon nemedical, care provoaca un risc crescut de scurgere si de rupere a invelisului protezei, potrivit autoritatilor.

Arestarea lui Mas a avut loc in cadrul anchetei deschise in decembrie de parchetul din Marsilia, pentru "omucidere si raniri involuntare". Jean-Claude Mas a recunoscut, intr-o ancheta preliminara, ca a produs un gel de silicon neomologat, dar a negat ca acesta ar prezenta vreun pericol.

Intre 400.000 si 500.000 de femei din numeroase tari ar fi purtatoare de implanturi PIP. In Franta au fost inregistrate 20 de cazuri de cancer, dintre care 16 de cancer mamar, la purtatoare de proteze PIP, fara insa a se stabili o relatie de cauzalitate intre maladie si implanturi. Autoritatile le-au recomandat insa femeilor purtatoare sa renunte la implanturi.

La randul sau, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le-a recomandat acestor femei sa consulte un medic daca suspecteaza o ruptura, simt vreo durere sau pentru orice alta ingrijorare. Mii de plangeri au fost inregistrate pana acum.

26-01-2012
Tip
Stiri externe
Sursa