Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/26/2020
Data stire

Fumatul favorizeaza aparitia cancerului la san, iar lipsa miscarii, a cancerului intestinal


Autor: elena

Doua studii aparute miercuri arata ca femeile ajunse la menopauza, care fumeaza sau au fumat, prezinta un risc crescut de cancer la san, in timp ce persoanele care nu fac miscare risca mai mult sa faca un cancer intestinal, informeaza AFP.

Potrivit unui studiu publicat online de British Medical Journal (BMJ), femeile la menopauza care fumeaza sau care au fumat in tinerete prezinta un risc cu 16% mai mare sa dezvolte cancer la san decat cele care n-au fumat niciodata.

Riscurile apar si la femei care au fost expuse multa vreme la fumatul pasiv. Studiul s-a desfasurat pe aproape 80.000 de femei de la 50 la 79 de ani, tinute sub observatie timp de zece ani.

Un alt studiu, realizat pe baza a 20 de cercetari si publicat in British Journal of Cancer, arata ca oamenii foarte activi au un risc de pana la trei ori mai mic sa faca polipi in intestin, care pot anunta un cancer.

'Stim de multa vreme ca un stil de viata activ poate proteja intestinul impotriva cancerului, insa acest studiu este primul care arata ca cea mai plauzibila explicatie este scaderea numarului de polipi intestinali', afirma Kathleen Wolin de la scoala de medicina a Universitatii Washington din St Louis (Missouri, Statele Unite).

'Miscarea are multe avantaje: stimuleaza sistemul imunitar, reduce inflamatia intestinului si contribuie la scaderea nivelului de insulina - factori care pot influenta riscul de a face polipi', a adaugat cercetatoarea.

Nu este vorba totusi de practicarea intensa a sportului: Cancer Research UK, ONG-ul care publica British Journal of Cancer, considera ca, pentru a reduce riscurile si a ramane la o greutate rezonabila, este suficienta o jumatate de ora de miscare 'moderata' pe zi.

03-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa