Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/09/2020
Data stire

Gorj: Scrisoare deschisa a sindicalistilor din DGASPC catre Guvern si Ministerul Muncii


Autor: elena

Membrii Sindicatului Functionarilor Publici din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie Sociala (DGASPC) Gorj au trimis o scrisoare deschisa care cuprinde nemultumirile lor catre conducerea institutiei unde lucreaza, autoritatile publice locale, Guvern si Ministerul Muncii in speranta ca cineva ii va ajuta.

Potrivit liderului de sindicat, Sorin Torop, cele mai mari nemultumiri ale angajatilor DGASPC sunt legate de salariile foarte mici pe care le primesc, numarul mic de personal care asigura permanenta in centrele de ingrijire din subordinea institutiei, precum si de o decizie a Curtii de Apel Craiova care a decis ca doi angajati incadrati la aceeasi categorie si in acelasi loc de munca sa primeasca doua salarii diferite. In urma cu ceva timp, cele cateva sute de angajati ai DGASPC au dat institutia in judecata pentru recuperarea unor sporuri taiate in mod ilegal, iar o parte dintre ei au avut castig de cauza la Curtea de Apel Craiova.

"La ora actuala, din cauza salarizarii propuse de actele normative in vigoare, la finele unui an si jumatate de procese, paradoxal, Curtea de Apel Craiova, ultima instanta in caile de atac ordinare, a decis ca pe aceeasi speta, la aceeasi categorie de personal, in acelasi loc de munca, unii salariati sa castige, iar alti salariati sa piarda drepturile salariale, producand indignare si nemultumire. Conform acestor decizii ale Curtii de Apel Craiova, ramase definitive si irevocabile s-a creat o situatie absolut paradoxala, in care doi salariati care fac aceeasi munca si indeplinesc aceleasi conditii, sa primeasca salarii diferite, adica unul sa primeasca 1.500 lei, iar altul 750 de lei. Mai mult, celor care au pierdut procesele urmeaza sa li se retina bani din salarii timp de 3 ani, in cuantum de 200-400 lei/luna", se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Tot in acelasi document, sindicalistii avertizeaza ca sistemul de asistenta sociala deservit de catre DGASPC Gorj risca sa intre in colaps, prin plecarea masiva a salariatilor, daca se va trece la retinerea sumelor.

"Avand in vedere ca legile actuale permit angajarea unui salariat la 7 plecati, credeti ca 20 de asistente medicale pot face munca a 140 de asistente medicale, avand in vedere ca cei aproximativ 800 de asistati din sistemul rezidential sunt dispersati in cateva zeci de locatii din judetul Gorj si trebuie asigurata permanenta 24 de ore din 24 de ore?"

Directorul adjunct al DGASPC Gorj, Ninela Gruia, a mentionat marti ca a luat act de nemultumirile angajatilor si ca se vor cauta solutii pentru rezolvarea lor.

"Dansii au avut o intalnire cu noi si ne-au prezentat propunerile lor. Noi le vom analiza si dupa aprobarea bugetului vom avea o intalnire cu toate sindicatele din institutie si vom discuta problemele semnalate, urmand sa cautam solutii", a spus Ninela Gruia.

In cadrul DGASPC Gorj lucreaza aproximativ 990 de persoane, numarul lor scazand dupa ce circa o suta de angajati au decis sa isi paraseasca locul de munca din cauza salariilor mici si sa plece sa munceasca in alte locuri.

Angajatii ramasi trebuie sa asigure asistenta sociala pentru aproximativ 15.000 de beneficiari, din care peste 800 sunt adulti si copii in sistem rezidential, care au nevoie de asistenta 24 de ore din 24.

24-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa