Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Harghita: A crescut numarul copiilor abandonati in spitale


Autor: elena

Numarul copiilor abandonati in spitale a crescut, in acest an, in Harghita, responsabilii din sistemul de protectie afirmand ca statisticile sunt ingrijoratoare.

Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltan, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ca de la inceputul anului au fost abandonati in spitale 54 de copii, in vreme ce pe tot parcursul anului trecut s-au inregistrat 41 de astfel de cazuri.

Din cei 54 de copii parasiti in spitale, 23 au ajuns acasa, dupa ce mamele au fost convinse de asistentii sociali, iar 31 au ajuns la asistenti maternali sau la centre de plasament.

'Cifrele sunt ingrijoratoare, observandu-se o crestere destul de mare fata de anul trecut. Si asta chiar daca avem proiecte prin care incercam sa le convingem pe femeile care au abandonat mai multi copii sa foloseasca metode de contraceptie', a precizat Elekes Zoltan.

Cei mai multi dintre copii au fost abandonati la nastere sau atunci cand aveau doua-trei luni, iar mamele eu venit cu ei la spital pentru diferite afectiuni.

Potrivit sursei citate, imediat ce mama fuge din spital si isi abandoneaza copilul, asistentii sociali ai unitatii sanitare anunta DGASPC, iar specialistii institutiei incearca reintegrarea in familie a bebelusului.

Asistentii sociali ai Directiei spun ca, de cele mai multe ori, motivatia pentru care un copil este abandonat in spital este legata de saracie si de lipsa sprijinului pe care mama ar trebui sa-l primeasca din partea tatalui micutului sau din partea familiei largite. Majoritatea celor care isi abandoneaza copiii in spitale sunt femei tinere, din familii de romi, existand cazuri in care o mama si-a abandonat si patru-cinci copii in spital.

La cinci zile dupa ce spitalul a sesizat Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in legatura cu disparitia mamei, copilul este plasat in regim de urgenta la un asistent maternal.

Elekes Zoltan nu a putut pune aceasta crestere a numarului de copii parasiti exclusiv pe seama crizei economice, subliniind ca este vorba si de 'microcultura, de zona in care traiesc si de exemplele pe care le vad in jurul lor aceste femei'.

El spune ca o sansa pentru ca acesti copii sa poata avea o familie ar fi simplificarea procedurilor prin care ei sa fie declarati adoptabili. Elekes a precizat ca, in acest moment, chiar daca o mama manifesta dezinteres fata de copil si nu il viziteaza nici macar o data pe an, micutul nu poate fi adoptat fara semnatura celei care i-a dat viata.

'In acest fel, copilul pierde sansa de a avea o familie, chiar daca mama lui manifesta dezinteres fata de el. (...) Asteptam de ani de zile sa se schimbe procedurile si cred ca, daca se vor simplifica, se vor gasi si parinti pentru copiii care au nevoie de familie', a afirmat Elekes Zoltan.

In acest moment, 1.100 de micuti se afla plasati in sistemul de protectie a copilului din Harghita, alti aproximativ 400 fiind in plasament familial.

26-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa