Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/10/2021
Data stire

Harghita: Numarul bolnavilor cu afectiuni oncologice, in crestere de la an la an


Autor: elena

Numărul bolnavilor cu afecţiuni oncologice este în creştere de la an la an în judeţul Harghita, pacienţii beneficiind de consultaţii de specialitate oferite de doi medici şi de tratament prin Programul naţional de oncologie.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamer, dacă în 2012 erau înregistraţi 871 de bolnavi cu afecţiuni oncologice în tratament, în 2015 numărul acestora a ajuns la 1103.

Programul naţional de oncologie în anul 2015, la nivelul judeţului Harghita, s-a derulat doar prin Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, pentru tratamentul spitalicesc şi prin farmaciile cu circuit deschis, pentru tratamentul în ambulatoriu.

Fondurile alocate acestui program au fost cu 400.000 lei mai reduse decât în anul precedent, iar pentru 2016 s-au repartizat, deocamdată, cu 700.000 lei mai puţin decât în 2015. Directorul CJAS Harghita spune, însă, că nu au fost înregistrate disfuncţionalităţi iar pentru 2016 vor mai avea loc realocări de surse.

'Faptul că s-a cheltuit mai puţin nu înseamnă că nu au fost surse suficiente alocate, ci acesta a fost necesarul. Valoarea totdeauna este în funcţie de tratamentul care se aplică. Diferite tratamente sunt mai ieftine, altele mai scumpe. În ceea ce priveşte suma mai mică din acest an trebuie specificat că în niciun an, la început, nu se alocă toate sumele acoperitoare până la sfârşitul anului. Ele se completează pe parcurs, de aceea sunt rectificările bugetare, realocările de surse. Este important că în judeţul Harghita nu a existat niciun bolnav care participă la acest program căruia să nu i se fi aplicat la timp, la calitatea şi la cantitatea necesară tratamentul', a spus Duda Tihamer.

Potrivit sursei citate, bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiază de tratamente medicamentoase standard, de medicamente cu aprobare CJAS precum şi de medicamente cu aprobare CNAS, acestea fiind şi cele mai costisitoare.

In cursul anului trecut s-au aflat în tratament cu medicamente aprobate de comisia de specialitate de la nivelul CNAS un număr de 43 de bolnavi.

În ceea ce priveşte costul mediu pe pacient cu afecţiune oncologică la nivelul judeţului Harghita, acesta a fost de 4365 lei, faţă de costul mediu de 1200 lei, care s-a înregistrat la nivel naţional.

Directorul CJAS Harghita a mai spus că în 2016 programul de oncologie se va derula atât prin Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, cât şi prin Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, unde lucrează câte un medic oncolog.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc a precizat că ar avea nevoie de trei medici oncologi, întrucât numărul pacienţilor este prea mare pentru un singur specialist.

'Avem un medic oncolog care încearcă să prioritizeze sarcinile care îi revin şi să satisfacem cât mai mult din nevoile de asistenţă medicală ale populaţiei cu afecţiuni oncologice. (...) Sunt pacienţi foarte mulţi, se descurcă cu greu pentru că are şi ambulatoriu, are şi spital şi totuşi este o singură persoană', a declarat dr. Demeter.

Potrivit conducerii CJAS Harghita, din acest an, în judeţ va profesa şi un medic specialist hematolog. Mai mulţi ani la rând, la nivelul judeţului Harghita profesa un singur medic oncolog.

16-02-2016
Tip
Stiri interne