Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/25/2020
Data stire

Harghita: Specialistii avertizeaza ca arderea resturilor vegetale va duce la scaderea recoltei


Autor: elena

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Harghita, Torok Jeno, i-a atentionat, miercuri, pe gospodarii din judet, ca risca sa obtina o recolta mult scazuta, daca vor da foc resturilor de vegetatie uscata de pe terenuri.

Torok Jeno a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca atunci cand incendiaza resturile de vegetatie de pe terenuri oamenii se tem de amenzi sau de pierderea subventiilor de la Uniunea Europeana, dar nu constientizeaza cat rau fac solului. El a explicat ca microorganismele formate in mii de ani se distrug, iar in toamna gospodarii vor constata ca au obtinut o recolta mai mica.

'Solul este un strat viu. (...) Pe fiecare centimetru cub de sol sunt mii de organisme vii - bacterii, ciuperci - care s-au format in mii de ani. (...) Prin ardere se distruge pana la zece centimetri din suprafata solului, iar recolta va fi cu siguranta mai mica', a spus Torok Jeno.

Seful DADR Harghita este de parere ca paiele pe care oamenii prefera sa le arda ar trebui tocate si incorporate in sol, deoarece acestea se transforma in elemente de nutritie.El i-a avertizat pe harghiteni ca preturile la alimente sunt in crestere si este important ca recolta sa nu scada.

'Pe langa amenzile pe care le risca, oamenii vor pierde anul viitor la recolta. In plus, in conditiile in care nu prea se mai aplica ingrasaminte naturale sau chimice, paiele tocate ar insemna un plus de elemente nutritive pentru sol', a spus Torok Jeno.

In ceea ce priveste incendierea resturilor vegetale de pe pajistile montane, directorul DADR Harghita a avertizat ca aceasta poate schimba compozitia floristica si botanica existenta de mii de ani si pentru care Uniunea Europeana acorda, anual, cate 300 de euro pe hectar.

'Uniunea Europeana acorda, anual, 300 de euro pe hectar pentru masuri de agromediu pe pajistile montane. Prin incendierea resturilor de vegetatie se schimba compozitia floristica si botanica si este afectata chiar biodiversitatea pentru care se acorda subventii (...). Consider ca din banii primiti, oamenii ar putea sa cheltuiasca 10 la suta pentru curatirea pajistilor, dar nu prin ardere', a conchis Torok Jeno.

In anii trecuti, in Harghita au fost parjolite de foc mii de hectare, numarul celor trasi la raspundere fiind foarte mic. In ciuda avertismentelor pompierilor si a amenintarilor cu retragerea subventiilor, oamenii continua sa dea foc resturilor de vegetatie uscata si lasa incendiile nesupravegheate, care apoi scapa de sub control.

In aceasta primavara, in judet s-au inregistrat deja cinci incendii de vegetatie la care a fost nevoie de interventia pompierilor, intrucat riscau sa se extinda, numarul lor fiind, insa, mult mai mare.

31-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa