Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Horia Cristian: Proiectul PNL privind sanatatea include preventia; cetatenii trebuie sa si-o asume


Autor: elena

Politicile PNL vizează creşterea cheltuielii publice şi private pentru sănătate în termen de cinci ani până la 10% şi include prevenţia în domeniu, dar ea trebuie asumată ca decizie de către cetăţeni, a declarat deputatul PNL Horia Cristian, luni, în plenul Camerei Deputaţilor.

'Am auzit în şapte ani de Parlament de cel puţin 10 proiecte de lege care spun să se aloce 6% sau 8% din PIB pentru Sănătate, dar nimeni nu spune cum. Noi avem un plan coerent, credibil, care în termen de cinci ani poate să ducă la creşterea cheltuielii pentru Sănătate, publică şi privată în România, până la 10%, dar toate aceste planuri pe care le avem în diverse domenii nu exclud problemele legate de prevenţie şi începerea prevenţiei la un moment dat. (...) Trebuie să spunem alegătorilor adevărul: că fiecare dintre noi este responsabil pentru sănătatea sa şi că statul poate să facă, cât poate să facă, dar până la limită. Şi fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea deciziilor pe care le luăm. Dacă nu vrei să faci programe de prevenţie, nu am nicio problemă, dar trebuie să-ţi asumi răspunderea", a declarat Horia Cristian în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaţilor pe proiectul legislativ privind legea prevenţiei în sănătate.

Liberalul a amintit că Nicolae Bănicioiu, când era ministru a vorbit despre prevenţie, spunând că "este momentul să ne gândim să penalizăm pacienţii".

'Eu nu spun să penalizăm pacienţii, eu spun aşa: dacă nu vrei să participi la prevenţie, asumă-ţi cheltuiala bolii pe care nu vrei să o previi. (...) Eu mă bucur că avem astăzi, aici, această dezbatere şi nu înţeleg de ce PSD-ul se teme de dezbatere şi ne cere să retragem această lege. Avem ocazia să dezbatem legea în Senat, avem să o dezbatem în Cameră. Şi putem să facem o dezbatere şi, în final, dacă doriţi, puteţi să amendaţi legea sau puteţi să o respingeţi", a arătat Horia Cristian.

Deputatul PNL a spus că dezbaterea ar fi trebuit să înceapă cu păstrarea unui moment de reculegere "în memoria Institutului Cantacuzino care a decedat".

'Ministerul Sănătăţii s-a spălat pe mâini de această problemă şi spune: le cumpărăm vaccinurile prin licitaţie publică. Şi Ministerul Educaţiei nu poate, nu are de ce să finanţeze producţia de vaccinuri în România. (...) Pot să vă dau exemple nenumărate - despre programul de depistare a cancerului de col uterin, despre care s-a vorbit că are o rată de atingere a obiectivelor de 8%. Sau putem să vorbim despre programul de evaluare a stării de nutriţie a copiilor din România, care se referă la trei milioane de copii şi care, atenţie, urmăreşte să evalueze patru copii în fiecare judeţ. (...) Ăsta este nivelul la care se desfăşoară prevenţia în România la ora actuală ", a afirmat Horia Cristian.

16-02-2016
Tip
Stiri interne