Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Iasi: Deputatul Movila vrea o noua lege a Sanatatii pentru a oferi venituri mai mari angajatilor


Autor: elena

Deputatul Partidul Miscarii Populare (PMP) Petru Movila sustine ca legalizarea "atentiilor" pentru medici si personalul medical nu reprezinta altceva decat o desconsiderare totala a acestora si a celor care lucreaza in sistemul de sanatate, motiv pentru care el propune schimbarea Legii Sanatatii.

Petru Movila a declarat pentru AGERPRES ca este gresita intentia Ministerului Sanatatii de a oficia "atentia" pentru a creste veniturile medicilor si personalului medical din cauza fondurilor insuficiente.

"Este o desconsiderare. Un asemenea lucru va arunca asupra corpului medical o imagine si mai urata. Ministerul Sanatatii incearca sa scape basma curata si sa ascunda neputinta pe care o manifesta. Este inca o alta gluma proasta pe care Guvernul Ponta vrea sa o faca sistemului de sanatate. Dupa doi ani de guvernare, USL si PSD nu au adus nicio solutie concreta pentru reformarea sistemului de sanatate, nu au intentia de a demara cel mai important lucru de la care poate porni reconstructia sistemului de sanatate, o noua lege a sanatatii", a spus Petru Movila.

In opinia sa, o astfel de lege trebuie sa arate foarte clar care sunt componentele sistemului de sanatate, relatiile dintre compartimentele sistemului, dar si care sunt contribuabilii si beneficiarii sistemului de sanatate din Romania.

"Trebuie sa vedem care sunt beneficiile din partea acestui sistem. De aceea, se impune de urgenta o noua lege a Sanatatii, astfel incat asistentele, medicii sa nu mai poata fi mintiti ca in protocoalele incheiate de Sanitas cu Ministerul Sanatatii, protocoale care nu au fost rezolvate deloc pana acum de USL si PSD", a spus Petru Movila.

Oficiali ai Ministerului Sanatatii au anuntat ca sunt in cautarea de solutii viabile privind cresterea veniturilor celor care lucreaza in sistemul medical, una dintre variante fiind aceea prin care pacientul sa ofere o recompensa la externare, daca este multumit de serviciile de care a beneficiat din partea medicului si echipei sale.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.univ.dr Vasile Astarastoae, care este si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi, considera trebuie gasita o solutie pentru marirea veniturilor personalului medical.

"Trebuie sa iesim din ipocrizie. Toata lumea accepta acest lucru (oferirea de cadouri sau atentii - n.r.) dar este utilizata ca o metoda de santaj asupra doctorilor. Ori se maresc consistent salariile prin venituri de la stat, situatie in care se interzic aceste practici, ori legalizam platile informale. Chiar si asa, atentiile nu vor putea fi facute decat dupa incheierea tuturor actelor medicale pentru a nu exista nici cea mai mica constrangere si, de asemenea, nu vor fi facute direct catre medic, ci catre spital, iar spitalul dupa ce va opri impozitul va vira banii medicului respectiv", a spus prof.univ.dr. Vasile Astarastoae.

08-07-2014
Tip
Stiri interne