Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Iasi: Specialistii avertizeaza asupra cresterii numarului celor care consuma etnobotanice


Autor: elena

Autoritatile si societatea civila ar trebui sa se implice mai mult pentru stoparea cresterii numarului consumatorilor de plante cu efect halucinogen, cunoscute sub numele de plante etnobotanice, consum care a devenit un adevarat fenomen in randul elevilor si studentilor, sustin reprezentantii Centrului regional de prevenire, evaluare si consiliere antidrog Iasi, din cadrul Agentiei Nationale Antidrog.

Comisarul Romica Ichim, seful Centrului de la Iasi, a declarat, vineri, ca in primele patru luni ale anului la centru au ajuns 21 de consumatori de plante etnobotanice, in timp ce anul trecut au fost 50 de astfel de cazuri si doar 10 situatii de consumatori de alte substante cu efect psihoactiv.

"Deja e un semnal de alarma pentru societate. Pentru a stopa aceasta crestere care a devenit un fenomen trebuie sa se implice nu doar institutia noastra, ci trebuie implicata comunitatea si, bineinteles, toate autoritatile", a afirmat cms. Romica Ichim, care a mentionat ca, in general, plantele etnobotanice sunt preferate de elevi si studenti.

Declaratia a fost facuta dupa lansarea campaniei "Comunitati sanatoase fara droguri", lansat de Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC), alaturi de organizatiile societatii civile, pentru a marca "Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri".

"Centrul regional de prevenire, evaluare si consiliere antidrog Iasi, din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, in concordanta cu tema propusa la nivel mondial, implementeaza, alaturi de partenerii sai, campania ce are ca scop informarea populatiei, in special a tinerilor, privind efectele distrugatoare ale noilor substante cu proprietati psihoactive asupra sanatatii. Campania la nivel local are in vedere desfasurarea de activitati de informare a tinerilor si parintilor in locatiile cele mai accesate din orasul Iasi, activitati de informare a cadrelor didactice si medicale din judet, in institutiile de sanatate si de invatamant, activitati de dezvoltare informationala a tinerilor la sediul centrului si in comunitate", a spus in deschiderea evenimentului cms Romica Ichim.

El a precizat ca scopul acestor actiuni vizeaza implicarea si responsabilizarea comunitatii cu privire la problema consumului de noi substante cu proprietati psihoactive (etnobotanicele - n.r.) in randul tinerilor, care prezinta risc dublu de intoxicatie acuta si deces fata de adulti, astfel incat sa se poata interveni de timpuriu pentru eficientizarea prevenirii si a asistentei consumului de droguri.

Conform statisticilor, in fiecare an, 210 milioane de oameni consuma droguri ilicite si aproape 200.000 dintre acestia mor.

25-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa