Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Implementarea prompta a reformelor in sectorul de stat, esentiala pentru imbunatatirea eficientei economice


Autor: elena

O implementare prompta a planurilor de reforma pentru intreprinderile cheie de stat, incluzand o implicare mai mare a sectorului privat, imbunatatire legislatiei si preturi orientate catre piata, va fi esentiala pentru a imbunatati eficienta economica si a stimula cresterea in Romania, considera John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar International.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe pagina de Internet a institutiei, oficialul FMI considera ca autoritatile romane sunt pe drumul cel bun pentru atingerea tintelor fiscale pentru 2011, insa vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a asigura atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012.

'Romania a avut un start bun in cadrul noului aranjament. Toate tintele din program au fost indeplinite, ceea ce arata angajamentul autoritatilor pentru continuarea reformelor. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a implementa reforme structurale mai puternice in sectorul companiilor de stat, astfel incat sa nu fie pierdute castigurile economice din reformele anterioare si pentru a spori oportunitatile pentru investitii si crestere', a spus John Lipsky.

Potrivit oficialului FMI, in sectorul de sanatate sunt in curs reforme importante, dar este nevoie de un progres mai rapid in imbunatatirea cheltuielilor de capital si absorbtia fondurilor UE, reducerea arieratelor si imbunatatirea administrarii taxelor.

'Presiunile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor legate de preturile globale la alimente si combustibil. Autoritatile au anuntat, in mod adecvat, o intarire in politica monetara. O modificare mai rapida a politicii monetare ar putea fi necesara pentru a asigura ca presiunile inflationiste si efectele de runda a doua sunt tinute sub control', a apreciat oficialul FMI.

John Lipsky considera ca sectorul bancar a ramas lichid si bine capitalizat, iar autoritatile au monitorizat cu atentie riscurile provenite de la bancile mici si mijlocii, precum si de la subsidiarele bancilor de la periferia zonei euro. 'Imbunatatirea in continuare a supravegherii bancare ar trebui sa fie o prioritate pentru protectia impotriva potentialelor efecte adverse aparute in urma turbulentelor financiare din Europa', a mai spus Lipsky.

Potrivit Proiectului Planului de convergenta, elaborat de Executiv, pentru acest an este prevazuta o tinta de deficit bugetar 4,4% din PIB. Pe termen mediu, tintele planificate sunt de sub 3% din PIB in anul 2012, 2,5% din PIB in 2013 si 1,9% din PIB in anul 2014 (cifre conform metodologiei cash).

FMI a anuntat luni seara ca a pus la dispozitia Romaniei o noua transa de circa 480 de milioane de euro in cadrul acordului de tip preventiv. Aceasta a doua transa a imprumutului in valoare de 3,5 miliarde de euro, acordat in martie, a fost deblocata luni de Consiliul Director al Fondului Monetar International, a precizat institutia economica cu sediul la Washington in comunicatul mentionat.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa