Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Imunoterapia personalizata, primul progres major in tratarea leucemiei


Autor: elena

Universitatea din Pennsylvania a dezvoltat un nou tratament pentru bolnavii de leucemie, considerat promitator, dupa ce 89% dintre pacientii diagnosticati care l-au testat au constatat ca boala a disparut, informeaza France Presse.

Este vorba de o imunoterapie personalizata, cunoscuta sub numele de CTL019, prima imunoterapie impotriva cancerului care este considerata un progres major de catre Agentia federala pentru medicamente din Statele Unite (FDA).

Tratamentul consta in extragerea de celule imunitare T de la pacient pentru a fi programate genetic in laborator astfel incat ele sa tinteasca celulele canceroase care produc o proteina numita CD19. Celulele T astfel reprogramate sunt apoi reinjectate in organismul pacientului, unde se inmultesc si ataca direct cancerul.

Cercetatorii au raportat anul trecut ca boala a disparut la 89% din 27 de pacienti cu leucemie acuta limfoblastica (22 de copii si cinci adulti).

Primul copil care a primit acest tratament, Emily Whitehead, a sarbatorit in luna mai doi ani de la remisia cancerului, iar primul adult care a primit acest tratament este in remisie de un an.

Avand in vedere rezultatele, autoritatile de reglementare din SUA au decis, luni, sa accelereze procedura de aprobare pentru introducerea pe piata a acestui nou tratament.

Universitatea din Pennsylvania a facut echipa in 2012 cu compania farmaceutica Novartis pentru a dezvolta si autoriza testarea cu aceasta terapie pentru tratarea mai multor tipuri de cancer.

08-07-2014
Tip
Stiri externe