Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/16/2019
Data stire

PER incepe miercuri campania de strangere de semnaturi pentru scaderea TVA la produsele de baza


Autor: elena

Partidul Ecologist Roman incepe miercuri campania de strangere de semnaturi pentru sustinerea proiectului de lege care vizeaza reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de baza.

Actiunea se va desfasura in colegiile reprezentate de deputati din arcul puterii. Campania face parte dintr-un proiect mai amplu al PER ce vizeaza reducerea semnificativa a TVA-ului la produsele alimentare de baza, medicamente, rechizite si manuale scolare, se arata intr-un comunicat transmis marti presei.

In prezent, potrivit sursei citate, un grup de specialisti ai Clubului Ecologist Roman, condus de dr. ec. Daniel Ionescu, efectueaza un studiu cu privire la impactul asupra economiei nationale si a oportunitatii introducerii acestui demers legislativ in viitoarea sesiune parlamentara.

"PER propune o abordare organica a fiscalizarii prin TVA a produselor mentionate, in fapt a acumularilor de TVA pe intreg lantul de productie incepand de la achizitionarea materiilor prime, pana la consumul final al populatiei", precizeaza comunicatul.

Liderii ecologistilor au transmis in acest sens si o scrisoare deschisa catre deputatii puterii pentru a exprima motivele acestei solicitari.

"In Romania, prin Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, este stabilita o taxa pe valoarea adaugata de 19% pentru alimente, inclusiv pentru alimentele de baza. Aceasta taxa a fost majorata in 2010 la 24%. In acelasi timp, in baza Directivei CE nr. 112/2006, in unele tari membre ale UE se aplica o taxa pe valoarea adaugata redusa intre 0 si 5% pentru alimente: Italia - 4%, Irlanda - 4,8%, Spania - 4%, Luxemburg - 3%, Polonia - 3%, in timp ce in Cehia, Cipru si Lituania TVA este de 5%. De asemenea, in unele tari membre ale UE, cum ar fi Cipru, Malta, Irlanda si Marea Britanie, se aplica TVA zero pentru anumite alimente si bauturi nealcoolice", se spune in scrisoarea deschisa.

PER aminteste ca proiectul de lege nr. 243/3.05.2010 a fost adoptat in Camera Deputatilor pe 19 octombrie 2010, cu principala prevedere a legii de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de baza.

"Deputatii PDL au invocat atunci o eroare de comunicare ce a condus la votul lor favorabil, insa legea a fost adoptata in forma initiatorului. Prin urmare, legea votata in Parlament a fost transmisa presedintelui Basescu in vederea promulgarii. Presedintele Traian Basescu a retrimis legea spre reexaminare, cererea de reexaminare fiind, insa, respinsa si de Comisia de buget a Senatului, care a recomandat mentinerea in vigoare a legii. In urma acestui raport negativ, miercuri, 23 martie, proiectul de lege a trecut de plenul Senatului, unde 53 de senatori au votat "pentru" si 46 "impotriva", iar in perioada urmatoare legea va fi dezbatuta in comisiile si, mai apoi, in plenul Camerei Deputatilor", se precizeaza in comunicatul de presa.

In opinia PER, prin aprobarea acestei legi se va putea contribui la combaterea saraciei, cresterea calitatii vietii, cresterea consumului, combaterea evaziunii fiscale si "la eliminarea manifestarilor politicianiste, a demagogiei si a constrangerilor impuse de partid".

29-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa