Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/20/2020
Data stire

INS: Managerii estimeaza o crestere moderata in industria prelucratoare, dar o scadere moderata in constructii, in perioada sept


Autor: elena

Managerii societatilor comerciale estimeaza, pentru perioada septembrie-noiembrie 2011, o crestere moderata in industria prelucratoare si comertul cu amanuntul, o relativa stabilitate in servicii, dar si o scadere moderata in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Astfel, in cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +37%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%) si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +15%).

De asemenea, pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2011, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -15%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -12%).

Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -17%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +12%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +10%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +19%).

Conform estimarilor din luna septembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -1%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +10%).

28-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa