Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/27/2020
Data stire

Inspectori de resurse umane, avocati si consilieri juridici, necesari pentru aplicarea corecta a prevederilor Codului Muncii


Autor: elena

Modificarile aduse Codului Muncii legate de flexibilizarea pietei muncii si cresterea responsabilitatii angajatorilor fac necesara apelarea nu doar la inspectori de resurse umane, ci si la avocati si consilieri juridici specializati in domeniul relatiilor de munca, a declarat, marti, pentru AGERPRES, avocat Maria-Daniela Cismaru, Principal Associate in cadrul Nemoianu Attorney at Law, firma de avocatura corespondenta a KPMG in Romania.

'Modificarile Codului Muncii vor contribui la flexibilizarea pietei muncii, contractele pe durata determinata putand fi folosite mai usor, iar inasprirea sanctiunilor va duce la cresterea responsabilitatii angajatorilor. Acestia vor trebui sa angajeze sau sa colaboreze cu inspectori de resurse umane, avocati si consilieri juridici specializati care sa-i asiste la prevenirea sanctiunilor in cazul controalelor Inspectiei Muncii (IM) si, eventual, in cazul unor eventuale litigii in fata instantei de judecata', a spus Maria-Daniela Cismaru.

O alta modificare adusa de noul Cod al Muncii, cu impact atat asupra angajatorului cat si a angajatului, este introducerea criteriilor de evaluare a activitatii salariatului in contractul individual de munca. In practica, pentru contractele individuale de munca in curs, introducerea acestor criterii se va face prin act aditional.

'Inseamna ca angajatul va sti cum va fi evaluat si care vor fi criteriile de evaluare a performantei. Dar pentru firmele cu sute sau mii de angajati, aplicarea acestei noi prevederi va fi ceva mai dificila, deoarece fiecare compartiment ar trebui sa aiba redactate politici de evaluare specifice', a subliniat reprezentanta KPMG in Romania.

In continuare, Maria-Daniela Cismaru a aratat ca, prin desfiintarea obligativitatii inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a contractelor de munca, sarcina respectarii legalitatii documentelor de resurse umane revine integral angajatorului, fara o verificare prealabila din partea ITM.

Intrebata care sunt 'barierele' in calea posibilelor abuzuri ale angajatorilor, Maria-Daniela Cismaru a mentionat riscul 'controalelor inopinate ale inspectorilor de munca'.

'Desigur, angajatii se pot adresa si instantei de judecata, dar preferabil este ca, inainte de toate, sa se adreseze angajatorului si sa existe o discutie privind eventualele probleme legate de raportul de munca', a adaugat reprezentanta KPMG Romania.

Cea de-a treia modificare cu impact la care s-a referit Maria-Daniela Cismaru este introducerea sanctiunilor si pentru persoanele care presteaza munca nedeclarata, nu doar pentru cei care folosesc aceasta munca la negru. In plus, pentru angajatori au fost introduse noi sanctiuni contraventionale, precum si raspunderea penala in anumite cazuri.

De exemplu, incalcarea de catre angajator a obligatiilor prevazute de Codul Muncii referitoare la angajarea salariatului pe baza certificatului medical si obligatia de a tine evidenta orelor de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 3.000 lei. Cu aceeasi amenda este sanctionabila si nerespectarea prevederilor privind inregistrarea de catre angajator a demisiei.

In incheiere, aceasta a aratat ca Legea de modificare a Codului Muncii, declarata constitutionala si trimisa spre promulgare, va intra in vigoare in 30 de zile de la publicare in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca, probabil, pana la sfarsitul lunii mai angajatorii trebuie sa sa pregateasca pentru implementare.

Marti, Avocatnet.ro - liderul de piata al cotidianelor juridice din Romania - a organizat un seminar interactiv de prezentare a modificarilor aduse Codului Muncii.

Potrivit redactorului sef al publicatiei, Anca Dumitrescu, urmatoarele doua seminarii au ca tema Regulamentul intern al firmelor (12 aprilie) si Evaluarea competentelor si performantelor angajatilor (20 aprilie). In 13 aprilie, la 10 ani de activitate pe piata, Avocatnet va organiza o gala de premiere a excelentei in consultanta fiscala si juridica.

In ianuarie 2011, conform statisticilor SATI, site-ul Avocatnet.ro a inregistrat circa un milion de vizitatori unici.

29-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa