Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/19/2020
Data stire

Jumatate dintre medicii germani prescriu placebo, arata un nou studiu


Autor: elena


Jumatate dintre medicii germani prescriu medicamente de tip placebo, sustine un nou studiu comandat de Asociatia Medicala Germana /Ba„K/ si preluat de catre cotidianul britanic The Guardian in editia de duminica.

Studiul sustine ca tratamentul placebo, de la pastile de vitamine la remedii homeopate sau chiar la interventii chirurgicale false, se poate dovedi extrem de eficient in diverse tratamente.

In landul Bavaria, studiul 'Placebo in medicina', a constatat ca 88% dintre medici au trimis acasa pacientii cu retete pentru medicamente de tip placebo.

Ba„K a admis ca, desi nu intelege pe deplin cum functioneaza aceste medicamente de tip placebo, saluta concluziile raportului.

'Medicamentele de tip placebo au un impact mai puternic si mai complex decat ne-am dat seama. Ele sunt extrem de importante in medicina de azi', explica Christoph Fuchs, director de management la Ba„K.

Raportul recomanda ca studentii si medicii sa fie invatati despre placebo si utilizarea acestor medicamente. 'Placebo poate maximaliza efectul medicatiei', sustine Robert Jutte, autor al studiului si un membru al consiliului Ba„K.

Cercetarile recente, a spus Jutte, au aratat ca medicamentele de tip placebo au ajutat 59% dintre pacientii care au probleme cu stomacul. De asemenea, utilizate pentru a trata depresia, medicamentele de tip placebo au acelasi efect ca antidepresivele in aproximativ o treime din cazuri.

Eficacitatea unui placebo depinde de multi factori, potrivit raportului, inclusiv de dimensiunea si de culoarea unei pastile. Cu cat sunt mai scumpe aceste medicamente de tip placebo, cu atat este mai mare rata de succes, a constatat studiul. De asemenea, injectiile intravenoase cu medicamente de tip placebo s-au dovedit mai eficiente decat medicatia orala.

Este, totodata, o chestiune de incredere. Medicamentele de tip placebo produc rezultate mai bune in cazul in care un pacient simte ca medicul le intelege preocuparile si atunci cand cred ca sunt luati in serios, afirma acelasi studiu.

Cu toate acestea, din punct de vedere etic, medicamentele de tip placebo reprezinta inca o zona gri. Putini medici stiu daca ele se pot administra sau nu in mod legal.

Studiul ii sfatuieste pe medici sa prescrie o astfel de medicatie doar in cazul in care pacientul are o boala minora si daca exista indicii ca un tratament de tip placebo va avea succes.

08-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa