Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

Ladislau Ritli:Ne-am angajat sa finalizam pana la 15-20 decembrie lista negativa a serviciilor medicale


Autor: elena

Lista negativa a serviciilor medicale ar urma sa fie data publicitatii de Ministerul Sanatatii, potrivit angajamentului luat, pana pe 20 decembrie, a declarat, marti, ministrul de resort Ladislau Ritli, la finalul reuniunii de lucru pe marginea noii legi-cadru a Sanatatii pe care a avut-o cu parlamentari ai coalitiei membri ai comisiilor de specialitate.

Ladislau Ritli a spus, dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului, ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti straini, lucreaza pentru a finaliza pana spre finele acestui an lista negativa a serviciilor medicale.

"O sa aratam care sunt acele servicii si medicamente sau investigatii de varf care sunt foarte costisitoare si la care trebuie foarte bine reglementat accesul. Nu vor fi sterse de pe lista, ci vom limita accesul foarte bine indicat, structurat pe criterii profesionale si nu empirice. Asta inseamna lista negativa", a explicat ministrul Sanatatii.

In opinia sa, vor exista beneficii foarte multe daca medicamentele vor fi utilizate rational.

"Cu ocazia acestor studii am constatat ca anumite medicamente foarte scumpe sunt utilizate excesiv, nu potrivit indicatiilor facute de producator. Sau investigatiile de varf care sunt utilizate aproape nelimitat. Prin asta intelegem pachetul de baza cu lista negativa", a afirmat ministrul Sanatatii.

Ladislau Ritli nu a putut prezenta serviciile care vor fi incluse in pachetul de baza, intrucat "nu este inca gata".

"In momentul in care lista cu pachetul de baza pentru asiguratii din sistemul public de sanatate va fi gata o vom prezenta. Aproximativ 15-20 decembrie este termenul la care ne-am angajat sa facem lista negativa", a completat Ritli.

Ladislau Ritli a precizat ca in noua lege-cadru nu este prevazuta reglementarea separata a pachetului de baza.

"Pachetul de baza se reglementeaza printr-o legislatie secundara. Astazi pachetul de baza este nelimitat, daca analizati acest lucru. Asta inseamna ca pentru sumele pe care le platim fiecare asigurat primim orice. Ceea ce este nerealist. Nicaieri in lume nu este asa ceva", a afirmat ministrul.

El a precizat ca investigatia RMN va fi mentinuta ca analiza gratuita la spitalele de urgenta in sensul in care va fi efectuata urmare a unei indicatii medicale foarte precise.

"La spitalele de urgenta se va efectua pe baza de gratuitate, dar la indicatii medicale foarte precise. Acum nu se intampla aceste lucruri", a adaugat ministrul Sanatatii. El a spus ca inclusiv RMN-ul de cord intra in aceasta categorie.

29-11-2011
Tip
Stiri interne
Sursa