Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Liderul retelei din dosarul medicamentelor contrafacute, arestat preventiv


Autor: elena

Robertino Stan, liderul reţelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Alte trei persoane, Ştefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi şi Gheorghe-Aurelian Anghel, vor sta în arest la domiciliu, iar Mariana Stan (soţia lui Robertino Stan), Luminiţa Costin (contabilă) şi Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Pentru Gheorghe Clinciu a fost respinsă ca neîntemiată cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Soţii Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma şi Farmacia Vitaplus Cernica, sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General că, în calitate de administratori de drept şi de fapt ai celor trei societăţi comerciale, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane euro prin înregistrarea în evidenţele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii.

Acest mecanism a fost creat de cei doi cu ajutorul contabilei Luminiţa Costin şi al lui Alexandru Robert Oprea, administrator al altei firme, care făcea parte din circuitul fictiv conceput.

Potrivit Parchetului General, cel de-al doilea mecanism infracţional de disimulare a adevăratei naturi a dispoziţiei, circulaţiei şi proprietăţii sumelor de bani a fost realizat în mod empiric, prin întocmirea de contracte de împrumut între SC Cross Pharm SRL şi mai multe persoane fizice, deşi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci desfăşura operaţiuni de comerţ cu medicamente.

În acest fel, o parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat a fost supusă procesului de spălare a banilor, prin transferuri bancare, urmate de retragerea zilnică de la ATM-uri şi folosirea disponibilului în interes personal sau în activitatea societăţilor, fără a se cunoaşte cu exactitate circuitul sumelor de bani după retragerea din unităţile bancare, astfel fiind disimulate provenienţa, circuitul şi proprietarul real al banilor.

În urma percheziţiilor efectuate miercuri au fost identificate o serie de bunuri relevante pentru probarea activităţii infracţionale, precum: sume de bani; documente contabile; registre de evidenţă fiscală; medicamente de diferite tipuri folosite în tratarea unor boli grave, unele dintre ele având data de valabilitate expirată sau prezentând semne vizibile de manipulare, depozitate în condiţii improprii; caiete/agende în care se află înscrise situaţii care atestă circuitul ilicit al medicamentelor; calculatoare, laptop-uri şi hard-disk-uri.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, membrii acestei reţele aduceau din Turcia, Cipru şi Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys şi Hereceptin (medicamente contra cancerului) care nu conţineau substanţa activă decât în cantităţi foarte mici.

30-01-2015
Tip
Stiri interne