Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Lt. col. dr. Cristian Nastase: La Spitalul Militar se poate face orice fel de operatie in neurochirurgie


Autor: elena

Locotenent colonel doctor Cristian Nastase, medic primar neurochirurgie, doctor in stiinte medicale, de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Carol Davila", a declarat vineri pentru AGERPRES ca in fiecare zi pe sectia de neurochirurgie se opereaza cate un caz de tumora, in aceasta sectie putand fi realizate toate tipurile de interventii.

"Aici se poate face orice fel de operatie pe neurochirurgie. In ultimii cinci ani abordez cel mai frecvent tumorile cerebrale. Incercam in clinica noastra sa dezvoltam toate caile si toate directiile neurochirurgiei, inclusiv chirurgia vasculara. Din pacate, nu am prea putut sa o facem in ultimii ani, fiindca am avut limitari tehnice. Nu avem inca un neuroangiograf in spital, asa ca trebuie sa facem intr-un fel improvizatii. Tumorile cerebrale le abordam in mod frecvent. In fiecare zi operam cate o tumora. Sunt grade variate de dificultate, de la tumori de baza de craniu, fosa posterioara, adica de cerebel, pana la tumori de hipofiza s-au realizat la noi in clinica. Incercam pe zi ce trece sa ne autodepasim. Asta este problema noastra cea mare, limitarile tehnice", a spus medicul.

Dr. Cristian Nastase a precizat ca a urmat mai multe stagii de specializare la Institutul de la Hanovra, la Zurich si a lucrat un an intr-un spital din Paris, locuri in care a vazut ce importanta este tehnologia de ultima generatie in medicina.

"Sunt anumiti pacienti care doresc garantii. Lucrurile in neurochirurgie pot sa nu mearga bine intotdeauna. Sunt anumite cazuri cu riscuri foarte mari, la care ne dam seama de limitele noastre (de aparatura) si suntem obligati sa le trimitem in afara, pentru ca sunt persoane tinere, care nu au niciun deficit neurologic si vin la noi si spun: ce riscuri sunt, dupa operatia voi fi la fel cum sunt acum? Aceasta este marea noastra problema de care ne lovim in fiecare zi. Daca am avea aparatura si cu niste traininguri in care sa invatam sa folosim acea aparatura, probabil ca nu ar mai fi directionati catre spitale din alte tari. Au fost cumparate, dar nu au fost reactualizate tehnologiile", a afirmat chirurgul.

El a exemplificat ca exista asa-numitul "sindrom AKH" iar persoane care sunt operate in strainatate "mai mult sau mai putin bine" se intorc in tara si sufera din nou alte interventii.

"Se duc la Viena plini de speranta, sunt operati cum sunt operati, nu se stie de cine, se intorc de la Viena mai mult sau mai putin bine, li se face tomografie sau RMN de control si se vede ca tumora este extirpata pe jumatate sau biopsiata, tumora este tot in locul unde trebuie si apoi ne spun: faceti dumneavoastra ce stiti acum sau ce credeti. Eu vad aceste situatii zilnic. Am vazut si cazuri operate in strainatate, am vazut cazuri foarte multe prost operate, venite de la Viena, din Italia. Noi ne cunoastem limitele, nu spunem ca suntem cei mai buni, sunt si altii foarte buni. Ne cunoastem limitele, dar incercam sa avem un grad de onestitate si fata de pacient si fata de noi insine", a afirmat medicul militar.

Referindu-se la procedura de neuronavigatie, Nastase a aratat ca aceasta se realizeaza cu ajutorul calculatorului pentru a localiza foarte bine zona in care se face interventia si are ca avantaj recuperarea mult mai rapida a pacientului.

"Pe vremuri erau niste abordari clasice, se facea un volet mare si erau cateva rute unde incercai sa nimeresti acea leziune mica dintr-o zona elocventa de creier, o zona foarte importanta. Neuronavigatia te ajuta foarte mult in localizarea acelei tinte. Consta intr-un soft si, practic, calculatorul face o treaba care faciliteaza mult munca si creste siguranta actului operator, te ajuta sa faci o craniotomie, adica un volet, o gaura mai mica la nivelul craniului, operatia sa fie mai limitata, pierderea de sange sa fie mai mica, sa creasca siguranta operatiei iar pacientul sa se mobilizeze mult mai repede, adica sa revina la viata normala intr-o zi, doua, trei, patru zile", a explicat Cristian Nastase.

El a precizat ca o astfel de interventie care la SUUMC se realizeaza gratuit, pe baza decontarilor de la casa de asigurari, la unul dintre cele mai mari spitale din Europa, Institutul din Hanovra, costa 50.000 euro iar in Turcia, la Anadolu, intre 8.000 si 25.000 euro.

"Este un spital privat de top, in care se fac cele mai dificile operatii de neurochirurgie din lume si acolo, practic, orice operatie costa 50.000. Intai pacientul plateste, dupa care primeste scrisoarea de invitatie. In rest, in spitalele publice din Austria, Viena, se plateste in functie de gradul de dificultate al operatiei. De exemplu, la Istanbul, la Anadolu, unde sunt profesori foarte mari de neurochirurgie, scoliti in America, o operatie in functie de gradul ei poate sa coste intre 8.000-25.000 euro. La noi nu costa nimic daca pacientul este asigurat", a declarat lt. col. dr. Cristian Nastase.

04-07-2014
Tip
Stiri interne