Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Lucrarile la Centrul de Excelenta in Medicina Translationala au fost inaugurate joi la Institutul Clinic Fundeni


Autor: elena

Lucrarile la Centrul de Excelenta in Medicina Translationala au fost inaugurate joi la Institutul Clinic Fundeni, cu prilejul implinirii a 55 de ani de activitate a institutiei medicale, in prezenta ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu.

Proiectul este finantat din fonduri europene si va fi finalizat in cursul anului viitor.

"In medicina sunt trei tipuri de cercetare: una este cercetarea fundamentala, inca exista, avem mare nevoie de ea, de acolo au venit multe descoperiri importante, cercetarea clinica cea care se face pe lotul de bolnavi, se testeaza medicamente, se testeaza metode chirurgicale, alte metode terapeutice si cercetarea translationala care inseamna ca anumite date de la bolnavi si de multe ori produse patologice - tumori, sange, urina de la acesti bolnavi - sunt studiate in laborator pentru a afla cauza unor boli si pentru a gasi remedii pentru aceste boli. Solutiile gasite in laborator se intorc la patul bolnavului si sunt testate pe bolnav. Aceasta defineste cercetarea translationala de la patul bolnavului in laborator si inapoi din laborator la patul bolnavului", a declarat joi seful Centrului pentru boli digestive si transplant hepatic, profesor doctor Irinel Popescu.

Potrivit acestuia, centrul va cuprinde laboratoare de cercetare unde se vor studia produse patologice legate de afectiunile bolnavilor. El a precizat ca centrul este rezultatul unui proiect european castigat prin competitie si are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Irinel Popescu a precizat ca principala preocupare a centrului va fi studierea si cercetarea cancerului, aici urmand a fi studiate cancerele de pancreas, de ficat, de rect de stomac.

"Cancerul este una dintre preocuparile cele mai importante si cercetarile se vor concentra foarte mult pe cancer. Este greu de spus ca asteptam ca remediul pentru cancer sa fie descoperit aici in IC Fundeni pentru ca la un asemenea remediu lucreaza colective de cercetare din toata lumea, zeci, sute de tari. Noi am fost autori si coautori la doua studii deja publicate in cea mai prestigioasa revista de genetica din lume, Nature Genetics, si in care am descris niste gene implicate in aparitia colangio-carcinomului, un tip foarte agresiv de cancer hepatic. Pe acelasi model am studiat si vom studia in continuare cancerul de pancreas, de rect de stomac, de ficat. De regula lucram deja in colective internationale cu colaborarea unor specialisti din strainatate dupa protocoale elaborate in marile universitati si marile centre din lume. (...) Asa cum s-a intamplat cu hepatita C, nimeni nu se astepta sa gasim atat de repede un remediu si iata ca l-a gasit. Speram ca la cancer se va produce acelasi fenomen", a mai afirmat Irinel Popescu.

Prezent la inaugurarea lucrarilor, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a spus ca, prin ceea ce face, personalul de la IC Fundeni ramane un reper important al sistemului sanitar.

"Am tot respectul pentru tot ceea ce faceti. Toata lumea este alaturi de Fundeni, chiar daca astazi impliniti 55 de an si este o varsta frageda fata de celelalte spitale din Romania, iata ca IC Fundeni a reusit sa se impuna si a reusit si sa demonstreze. Medicina romaneasca este de calitate, este de renume prin ceea ce faceti aici in fiecare zi. Va asigur de tot sprijinul pe care pot sa vi-l ofer si vreau sa considerati Ministerul Sanatatii ca pe un partener.(...) Astazi punem piatra de temelie pentru Centrul de Excelenta in Medicina Translationala. Este finantat din fonduri europene si probabil va fi finalizat in 2015. Deci un termen onorabil si care va ajuta foarte mult pacientii IC Fundeni", a spus ministrul.

02-10-2014
Tip
Stiri interne