Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/29/2020
Data stire

MAE: CAG a adoptat Concluziile rapoartelor intermediare ale CE privind MCV pentru Romania si Bulgaria


Autor: elena

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, unde au fost adoptate, fara dezbatere, Concluziile Consiliului asupra rapoartelor intermediare ale Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, concluziile sunt echilibrate si incurajatoare, fiind incluse formulari care certifica faptul ca Romania a raspuns pozitiv la recomandarile Comisiei si ca impulsul reformelor a fost reluat.

Consiliul UE indica necesitatea concentrarii eforturilor in perioada urmatoare pentru implementarea noului cadru legislativ in domeniul civil si penal, pentru asigurarea reformei sistemului disciplinar pentru magistrati, imbunatatirea celeritatii, calitatii si consistentei procesului judiciar, in special in procesele de coruptie la nivel inalt, precum si consolidarea strategiei generale anti-coruptie, se mai arata in comunicat.

Principalul subiect de pe agenda l-a reprezentat pregatirea summit-ului european din aceasta saptamana, din 24-25 martie, unde se asteapta confirmarea politica la cel mai inalt nivel a obiectivelor in materie de politica economica, si anume: semestrul european - incheierea primei etape privind prioritatile reformei structurale si consolidarii fiscale; coordonarea politicii economice in zona euro - andosarea politica a ''Pactului pentru Euro''; mecanismele de stabilitate din zona euro - adoptarea deciziei de modificare a Tratatelor UE pentru crearea unui Mecanism European de Stabilitate/MES, finalizarea lucrarilor privind caracteristicile MES, consolidarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF); restabilirea sanatatii sectorului bancar; finalizarea propunerilor privind pachetul legislativ asupra guvernantei economice.

De asemenea, liderii europeni vor discuta situatia din vecinatatea sudica a UE, in special evolutiile din Libia, precum si situatia din Japonia, inclusiv dezvoltarile in materie de asigurare a securitatii nucleare.

Bogdan Aurescu a salutat progresele inregistrate in crearea mecanismului european de stabilitate. A aratat ca acest mecanism trebuie insa sa fie acompaniat de o finalizare rapida a unui pachet legislativ credibil privind consolidarea guvernarii economice in UE, se mai arata in comunicatul MAE.

Secretarul de stat a aratat ca este important ca in textul Concluziilor Consiliului European sa fie subliniat rolul pietei interne ca sursa a cresterii economice, precum si necesitatea de a elimina toate barierele din calea acesteia, inclusiv cele privind libera circulatie a lucratorilor, aspect care intereseaza direct pe cetatenii romani..

In ceea ce priveste Pactul pentru Euro convenit de liderii din statele membre euro la reuniunea din 11 martie, acesta a informat ca Romania este in curs de examinare a deciziei de a adera la acest pact.

El a subliniat ca este foarte important ca selectia masurilor de implementare prevazute de Pact sa ramana in responsabilitatea fiecarui stat membru, in linie cu angajamentele luate in cadrul Pactului de Stabilitate si Crestere si respectiv Strategia Europa 2020. In acest context, Bogdan Aurescu a subliniat ca Romania acorda atentie coordonarii in domeniul fiscal din perspectiva consolidarii bunelor practici si a luptei impotriva evaziunii fiscale.

Referitor la vecinatatea sudica, a fost reiterata pozitia exprimata la CAE, iar in ceea ce priveste securitatea nucleara, avand in vedere situatia grava cu care se confrunta Japonia, Bogdan Aurescu a subliniat ca este important sa se evalueze atent evenimentele de la Fukushima si sa fie luate decizii dupa o analiza cuprinzatoare.

Potrivit comunicatului MAE, UE trebuie sa acorde cea mai mare atentie asigurarii standardelor de siguranta nucleara, acest aspect fiind foarte important pentru Romania.

Romania doreste sa lucreze pentru a imbunatati standardele de siguranta nucleara, iar testele de stres sunt pasi importanti in aceasta directie. In acest sens, secretarul de stat roman a aratat ca este necesar ca, in primul rand, sa fie evaluate rezultatele acestor teste si apoi sa fie elaborate recomandarile pentru imbunatatirea standardelor de siguranta nucleara.

In cadrul reuniunii, Comisia Europeana a informat ministrii asupra situatiei umanitare din Libia si statele vecine, aratand ca aproximativ 5.800 de cetateni europeni au fost evacuati din Libia intr-un efort fara precedent de coordonare la nivelul structurilor UE: Comisia Europeana (prin Centrul de Monitorizare si Informare/MIC al Departamentului pentru ajutor umanitar si protectie civila al Comisiei Europene/ECHO), Serviciul European de Actiune Externa (Situation Center - SitCen/EU Military Staff), Presedintia ungara a Consiliului UE.

In comunicatul MAE se mai arata ca 30 de milioane euro a alocat Comisia Europeana pentru ameliorarea nevoilor umanitare din Libia si tarile vecine.

Intr-o prima faza, este avuta in vedere furnizarea de adaposturi, ajutor medical si alimentar si alte necesitati refugiatilor care sosesc in Tunisia si Egipt. Pe masura ce situatia de securitate o va permite, ajutorul va fi furnizat si in interiorul tarii. La 20 martie, sprijinul financiar cumulat al UE si al statelor membre se ridica la 73 milioane euro.

De asemenea, Comisia Europeana a informat ministrii asupra raspunsului UE si al statelor membre la criza din Japonia. Mecanismul european de protectie civila a fost activat inca din 11 martie, la cateva ore dupa producerea cutremurului, iar Centrul de Monitorizare si Informare (MIC) are pregatita o echipa de protectie civila UE, care poate fi trimisa in Japonia rapid in functie de evolutia situatiei in teren.

In cadrul Consiliului Afaceri Generale, Presedintia ungara a trecut in revista stadiul ratificarii de catre statele membre a Protocolului 36 al Tratatului de la Lisabona care prevede suplimentarea, cu caracter temporar (pana la sfarsitul legislaturii 2009-2014), pentru o serie de state membre, a numarului de europarlamentari. Pana in prezent, 11 state membre au depus instrumentele de ratificare.

De asemenea, Franta a propus transmiterea unei scrisori catre Comisia Europeana pe tema simplificarii instrumentelor financiare comunitare. Romania sustine simplificarea mecanismelor de implementare a politicii de coeziune pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene si pentru un management mai eficient al acestora, se mai sustine in comunicat.

21-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa