Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/12/2020
Data stire

MAE: Ministrul Aurescu a vizitat R.Moldova, prima deplasare externa a mandatului sau


Autor: elena

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat luni prima vizită de la preluarea mandatului, în Republica Moldova, unde a fost primit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, respectiv de prim-ministrul Iurie Leancă şi a avut convorbiri cu viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman.

"Discuţiile la nivel de ministru al afacerilor externe, respectiv la Preşedinţia Republicii Moldova, s-au concentrat pe evaluarea perspectivelor dialogului politic şi interacţiunii concrete bilaterale, dar şi a parcursului european al Chişinăului, urmare alegerilor legislative care au avut loc pe 30 noiembrie în Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat faptul că alegerile au indicat o opţiune majoritar europeană, care va trebui, în mod firesc, să fie reflectată în formarea şi programul noului guvern", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis luni AGERPRES.

Ministrul Bogdan Aurescu a sintetizat rezultatele degajate în ultimul an pe proiectele majore de cooperare, evidenţiind progresele substanţiale în domeniile energiei, educaţiei, infrastructurii, dezvoltării locale şi regionale, sănătăţii, asistenţei medicale de urgenţă, culturii şi conservării patrimoniului.

"Elementul comun, esenţial, în aceste iniţiative promovate de partea română, priveşte racordarea Republicii Moldova la spaţiul, valorile şi standardele europene. Acest efort de durată, intensificat semnificativ în ultimii ani, este expresia concretă a angajamentului de susţinere de către România a opţiunii politice de integrare europeană asumate de Chişinău", se arată în comunicat.

În întrevederile cu înalţii oficiali ai Republicii Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a punctat reuşitele înregistrate în 2014 de autorităţile de la Chişinău în procesul de apropiere de Uniunea Europeană, cu efecte benefice nemijlocite în ce priveşte modernizarea profundă a societăţii şi împlinirea aşteptărilor şi speranţelor cetăţenilor.

În acest cadru, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis disponibilitatea deplină a României de a sprijini politic, diplomatic şi prin asistenţă concretă, toate eforturile viitoare ale Republicii Moldova îndreptate spre integrarea deplină în Uniunea Europeană, continuarea reformelor democratice, consolidarea statului de drept şi dezvoltarea socio-economică de ansamblu a statului vecin.

"Această linie de acţiune, urmată neabătut de autorităţile de la Bucureşti, indiferent de cicluri electorale şi evoluţii politice, se bucură de sprijinul larg, solid şi de durată al întregii societăţi şi clase politice din România", a subliniat ministru Bogdan Aurescu.

În contextul întâlnirii cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că vizita reprezintă atât o datorie de onoare, imediat după preluarea mandatului, cât şi un prilej extrem de oportun pentru a analiza, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, perspectivele care se deschid pentru relaţia bilaterală, după alegerile legislative din 30 noiembrie.

"În acest sens, şeful diplomaţiei române a expus un bilanţ relevant al dialogului politic şi cooperării concrete, fondate pe proiecte de interes comun, în aplicarea Parteneriatului Strategic bilateral instituit în 2010. Cei doi oficiali au fost de acord că iniţiativele în curs, precum şi proiectele de asistenţă lansate în 2014, conturează o agendă consistentă de cooperare bilaterală pentru perioada următoare", se mai arată în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest cadru, disponibilitatea României de a oferi, în continuare, sprijin tehnic şi financiar pentru toate obiectivele bilaterale care contribuie la racordarea Republicii Moldova, sub toate aspectele, la spaţiul european.

02-12-2014
Tip
Stiri interne