Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/13/2019
Data stire

In Marea Britanie profeseaza medici straini care nu stiu limba engleza, avertizeaza autoritatea de resort


Autor: elena

Marea Britanie permite medicilor cu cunostinte atat de precare de limba engleza incat au nevoie de translatori sa opereze pacienti, a avertizat autoritatea de reglementare in domeniul medical, citata miercuri de cotidianul Daily Telegraph.

Consiliul General Medical (General Medical Council - GMC) sustine ca actualele norme europene reprezinta un "serios motiv de ingrijorare" si totodata un risc pentru siguranta pacientilor, in conditiile in care acestea interzic testarea cunostintelor de limba engleza ale medicilor inainte de a ajunge sa lucreze in spitalele britanice.

Autoritatea de reglementare a precizat ca, desi unii dintre doctorii pe care ii are inregistrati "nu sunt capabili sa comunice in limba engleza", ea nu are puterea de a-i impiedica sa lucreze in Marea Britanie, in conformitate cu legislatia europeana.

GMC a avertizat totodata ca exista posibilitatea ca falsi medici din strainatate sa patrunda in sistemul medical britanic /NHS/, prezentand certificate sau documente de identitate false, din cauza lipsei controalelor de securitate, sau pot ascunde faptul ca le-a fost suspendat dreptul de practica in tara natala.

Pe de alta parte, chiar si medicii autentici proveniti din alte tari pot sa nu aiba nici cea mai mica de idee despre cum sa efectueze proceduri standard in Marea Britanie, deoarece nu exista o formare, o educatie sau un sistem medical standard.

In cadrul sistemului actual, medicilor din Spatiul Economic European (SEE) - cele 27 de state europene membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein si Norvegia - li se permite sa lucreze in Marea Britanie. In prezent, numarul medicilor inregistrati se ridica la 23.033.

Spre deosebire de ceea ce se intampla cu medicii care vin in Marea Britanie din alte parti ale lumii, piata unica europeana face ca GMC sa fie nevoit sa accepte calificarile medicilor din SEE, fara a-i fi totodata permis sa le testeze cunostintele de limba engleza.

Cu toate acestea, potentialii angajatori din cadrul NHS pot desfasura astfel de evaluari, scrie Daily Telegraph.

30-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa