Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/19/2019
Data stire

Medic: Peste 10.000 de romani, afectati de bolile inflamatorii intestinale


Autor: elena

Aproximativ 10.000 de pacienti sunt diagnosticati cu boala Crohn sau colita ulcerativa, dintre care peste 1.500 sunt inregistrati in registrele nationale, a declarat luni conf. dr. Liana Gheorghe, presedinte executiv al Clubului Roman pentru boala crohn si Colita Ulcerativa.

"Intr-un registru IBD Prospect in care noi inmagazinam toate aceste cazuri, in ultimii sapte-opt ani de zile am avut o crestere fata de ultimul studiu de prevalenta a acestor boli in Romania de zece ori si in special la nivelul oamenilor tineri, adolescentilor si chiar copiilor. Avem in IBD Prospect in momentul de fata, pe cinci centre mari din tara, 1.500 de oameni inregistrati, dar parerea mea este ca nu sunt nici a zecea parte din pacientii cu boli inflamatorii intestinale din Romania, pentru ca sunt foarte multi cu forme moderate si blande care nu au fost inscrisi. Cred ca avem undeva la vreo 10.000 -12.000 de persoane afectate", a spus intr-o conferinta de presa conf. dr. Liana Gheorghe.

Medicul a explicat ca bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala crohn si rectocolita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv si se caracterizeaza prin diaree cronica, scaune cu sange, mucus si puroi (intre 3-4 si peste 20/zi), aparute atat ziua, cat si noaptea, dureri abdominale, febra, disparitia apetitului, scadere in greutate.

Orice persoana care dezvolta aceste simptome o perioada mai lunga de patru saptamani trebuie sa se prezinte la medic.

Liana Gheorghe a precizat ca aceste boli afecteaza in special oameni tineri, bine dotati intelectual, elevati, care fac parte din medii inalte, au profesii de succes, lucreaza mult in spatii inchise, uneori 10-12 ore, mananca pe fuga alimente semipreparate, din fast-food, alimente supraprelucrate termic, dulciuri rafinate, diete hipercalorice.

"Este o dieta complet diferita decat cea cu care am fost noi crescuti de parintii nostri. Se recruteaza in interiorul nostru un anume tip de populatie bacteriana in intestin, pentru ca au mereu de-a face cu acest tip de alimentatie care nu e deloc benefica si care grefat pe predispozitia genetica determina boala", a aratat conf. dr. Liana Gheorghe.

Ea a spus ca exista medicamente disponibile in Romania. "La nivelul bolilor inflamatorii intestinale, exista medicatia standard din lume in Romania, rapid disponibila. Nu sunt liste de asteptare. In general pacientii au parte de o buna ingrijire si de o buna expertiza medicala, totul este ca boala sa fie diagnosticata precoce, tratata dupa criteriile de severitate cat mai precoce", a explicat presedintele executiv al Clubului Roman pentru boala crohn si Colita Ulcerativa.

Conf. dr. Liana Gheorghe a atras atentia asupra necesitatii unei diete cat mai naturale, sa se consume legume si fructe romanesti sau din gospodaria proprie, mamele sa alapteze la san macar 6-12 luni iar diversificarea alimentatiei la bebelusi sa se faca cat mai natural.

La nivel european, statisticile arata ca 10% dintre pacientii cu BII sunt someri iar cei care muncesc au, in general, intre trei si sase saptamani concediu medical pe an.

De multe ori pacientii ajung sa se simta captivi, fiind nevoiti sa foloseasca toaleta de pana la 20 de ori pe zi.

De asemenea, in perioadele de puseu acut al bolii, pacientii au crampe, dureri abdominale, sangerari si au nevoia urgenta de a merge la toaleta. Aceste pusee pot dura chiar si cinci zile pe saptamana.

Cu ocazia Zilei internationale a luptei impotriva bolilor inflamatorii intestinale, Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, cu sprijinul Clubului Roman pentru boala crohn si Colita Ulcerativa si in parteneriat cu Asociatia Persoanelor cu Afectiuni Autoimune din Romania, a lansat campania de educare si informare "Alege sa fii tu invingatorul!".

De luni pana miercuri, bucurestenii sunt invitati sa vada "Colonul gigantic" amplasat in parcul Unirii, pentru a afla informatii relevante despre factorii care afecteaza functionarea corecta a acestei parti a organismului.

19-05-2014
Tip
Stiri interne