Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Medici dermatologi vor oferi consultatii gratuite pe litoral si in licee din cinci judete si Bucuresti


Autor: elena

Medici dermatologi vor oferi in aceasta vara consultatii gratuite elevilor de liceu din Bucuresti si din cinci judete, dar si pe litoral, in cadrul unei campanii pentru depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, derulata de Societatea Romana de Dermatologie in partenariat cu Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV).

Dermatologii vor oferi consultatii gratuite in perioada 2-15 iunie in cate trei licee din Bucuresti, Iasi, Cluj, Tg. Mures, Oradea si Craiova, iar in perioadele 25-27 iulie, 22-24 august si 29-31 august in intervalul 8,00-17,30 in statiunile Eforie Nord, Neptun si Jupiter.

"Am demarat aceasta actiune cu scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele", a declarat prof. dr. Alexandru Tataru, presedintele SRD, vineri, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, cancerul de piele poate fi prevenit si depistat precoce insa nu pot fi eliminate toate cauzele care duc la imbolnavire.

"Trebuie avut grija de expunerea la soare si este necesara reducerea numarului de sedinte de bronzat. Se poate expune la soare intre ora 9,00 si 9,30 si intre 17,00 si 17,30. Expunerea intre aceste ore este suficienta pentru organism", a atentionat medicul care a recomandat folosirea cremelor de fotoprotectie.

El a spus ca trebuie sa fie mai atente persoanele care au ten de tip 1 si 2 care nu se bronzeaza si care se inrosesc.

"Controlul medical si cel dermatologic trebuie facut in fiecare an. Cancerul de piele poate fi depistat precoce intrucat se afla la suprafata si se poate observa. Este necesara si auto-examinarea si consult dermatologic in cazul aparitiei unor leziuni suspecte. Leziunile suspecte sunt acele tumori ale pielii nou aparute sau tumori vechi care cresc repede in dimensiuni, care isi schimba culoarea sau care sangereaza spontan", a precizat presedintele SRD.

Secretarul general al SRD, Alin Nicolescu, a sustinut ca prevalenta cancerelor de piele creste, motiv pentru care considera foarte utila actuala campanie.

"Campania isi propune depistarea precoce a leziunilor cu potential malign sau a tumorilor maligne in stadiul incipient. In continuare, sustinem necesitatea educarii populatiei in legatura cu aceasta problema incercand sa subliniem o data in plus importanta masurilor profilactice, posibilitatile de depistare precoce a leziunilor si modalitatilor terapeutice existente in Romania si la nivel mondial", a declarat dr Alin Nicolescu.

Potrivit reprezentantilor SRD, pe litoral, in locurile ce vor fi special amenajate, minimum 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune (carora li se vor adauga medici din Constanta), vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie.

Pe langa pliantele informative legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, se vor distribui si mostre de creme fotoprotectoare.

Alin Nicolescu a aratat ca in cadrul campaniei Euromelanoma Day 2013 in Romania au fost consultate aproximativ 3.000 de persoane.

Dintre acestea patru au fost diagnosticate cu melanom, 406 (15%) cu nevi atipic, 96 (4%) au fost diagnosticate cu cheratoza actinica, 15 cu carcinom bazocelular (CBC), una cu carcinom cu celule scuamoase, iar 345 (13%) au fost diagnosticati cu alte boli.

30-05-2014
Tip
Stiri interne