Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/18/2020
Data stire

Medici din peste 20 de tari la intalnirea anuala a Federatiei Europene de Medicina Interna, la Bucuresti


Autor: elena


Obiectivele medicinei interne in ambulator si spitale, raportul dintre medicina interna si specialitatile medicale, cel dintre medicina interna si medicina de familie, dar si locul medicinei interne in sistemele de sanatate europene sunt cateva teme abordate la intalnirea anuala a Federatiei Europene de Medicina Interna.

Prof. dr. Ioan Bruckner, presedintele Societatii romane de medicina interna, a subliniat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca dezvoltarea acestei specialitati presupune, in contextul actual, noi abordari.

''Este vorba de o patologie si o practica medicala care s-au schimbat. Imbatranirea populatiei face ca ingrijirea unei persoane, care are mai multe boli, sa fie facuta in intreg complexul sau, iar tratamentul trebuie sa tina seama de toate afectiunile si toate celelalte medicamente pe care bolnavul le are. Bolnavul, in intregul sau, este vazut de catre medicul internist', a subliniat prof. dr. Ioan Bruckner.

Activitatea medicala presupune doua mari etape - diagnosticul, modificarea si integrarea bolilor si tratamentul medicamentos pentru ameliorare sau chiar vindecare.

In ceea ce priveste tratamentul bolilor, acestea trebuie sa tina seama de toate afectiunile.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a evidentiat ca medicina interna este placa turnanta a medicinei, spunand ca nu se poate face medicina fara medicina interna. El s-a referit si la o noua patologie care a aparut, cea indusa de medicamente.

Prof. dr. Streinu-Cercel a subliniat ca medicul trebuie sa cunoasca foarte bine datele referitoare la medicamente si la interactiunea acestora, afirmand ca in ultima vreme se constata o crestere a hepatopatiilor toxice medicamentoase ca urmare a uzului si abuzului de medicamente.

'In cazul tuberculozei, de pilda, se utilizeaza doua medicamente care dau afectare hepatica si care duc la aceasta afectiune. De asemenea, consumul de alcool cu medicamente, consumul drogurilor si al etnobotanicelor duc la afectare hepatica. Trebuie o atentie mare in cazul acestora si mai ales trebuie vazuta interconexiunea tratamentelor pe care pacientul le urmeaza. Patologia se schimba total din punct de vedere al manifestarilor si modului de abordare', a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Referindu-se la modul in care sunt testate noile medicamente, prof. dr. Ioan Burckner a afirmat ca lumea medicala doreste sa aiba medicamente cat mai sigure pentru pacienti, iar unii producatori, pe de alta parte, doresc sa introduca mai repede cat mai multe medicamente care nu sunt testate.

Prof. dr. Streinu-Cercel a adaugat ca in prezent sunt elaborate tehnologii de verificare a medicamentelor tocmai pentru a avea o siguranta mai mare a acestora.

M. Caperini, presedinta aleasa a Federatiei Europene de Medicina Interna, a aratat ca problema sigurantei medicamentelor este o problema mondiala, dar a precizat ca EMA - Agentia Europeana a Medicamentului - este foarte stricta in legatura cu acest subiect, mult mai stricta decat agentia americana.

Prof. dr. Ioan Bruckner a spus ca din pacate, la noi in tara, medicii de familie sunt mult prea incarcati cu sarcini.

''Ei trebuie sa faca preventie, supraveghere, sa urmareasca pacientii cu diabet tip II, pe cei cu hipertensiune, si au in plus si alte sarcini privind observarea copiilor si o birocratie foarte mare in spate'', a spus profesorul Bruckner .

El a explicat ca si medicul de familie trebuie sa vada pacientul ca un tot, dar ca pregatirea necesara pentru acest lucru o are medicul internist.

In Elvetia, incepand de la 1 ianuarie, de pilda, se face inlocuirea medicilor de familie cu medici internisti pregatiti in acest scop.

'Pacientul trebuie vazut intr-o lume globalizata. Lumea se schimba foarte repede, dar si implementarea sistemelor de sanatate la fel', a subliniat dr. Ramon Pujol Farriols, presedintele Federatiei Europene de Medicina Interna.

Potrivit acestuia, este important sa nu se puna atat de mare accent pe tehnologizare, importanta este si pregatirea medicului si grija pe care acesta o acorda pacientilor. De asemenea, este important profesionalismul global.

'In Romania, medicii aleg, dupa terminarea facultatii, o jumatate sa faca medicina interna, iar cealalta jumatate - alte specialitati', a afirmat decanul Facultatii de Medicina 'Carol Davila', prof. dr. Victor Stoica.

Prof. dr. Streinu-Cercel a subliniat ca modul de formare al medicilor in Romania este la standarde europene, potrivit Conventiei de la Bologna. Acesta a adaugat ca o directiva europeana, care se afla acum pe masa presedintiei UE, prevede introducerea medicinei transfrontaliere, in baza careia, din 2020, in statele membre ale UE formarea medicilor trebuie sa se faca pornind de la aceeasi baza medicala. Aceasta presupune o armonizare a modului de pregatire a medicului.

In perioada 18-19 martie, la Hotel Hilton din Bucuresti are loc intalnirea anuala a Federatiei Europene de Medicina Interna si a Biroului Administrativ al acesteia.

Evenimentul reuneste medici participanti din peste 20 de tari ca Portugalia, Italia, Romania, Belgia, Lituania, Polonia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Turcia, Elvetia, Olanda, Grecia, Germania, Finlanda, Franta, Irlanda, Cehia, Israel.

19-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa