Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/28/2020
Data stire

Medicina personalizata - tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit


Autor: elena

Termenul de medicina personalizata a fost folosit pentru prima data, in sensul cunoscut astazi, in urma cu peste 10 ani, el bazandu-se pe faptul ca pacienti cu acelasi diagnostic clinic pot raspunde diferit la tratament.

Prof. dr. Costin Cernescu de la Institutul de Virusologie "Stefan S. Nicolau" a subliniat, miercuri, cu prilejul deschiderii Simpozionului "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal" ca ghidurile terapeutice nu sunt valabile pentru toti pacientii si ca e nevoie de o medicina personalizata pentru fiecare pacient.

''Un anumit medicament poate fi extrem de eficient pentru un pacient, insa acelasi medicament poate sa nu aiba rezultate similare in cazul altui pacient, cu acelasi diagnostic. Caracteristicile personale ale pacientului, dar si caracteristicile bolii, influenteaza maniera in care actioneaza medicamentele'', a evidentiat medicul.

Potrivit acestuia, medicina personalizata are ''potentialul enorm de a adauga valoare medicala prin oferirea de tratamente tintite, ce cresc calitatea vietii pacientilor''.

Desi potentialul complet al medicinei personalizate nu este inca realizat, exista deja in practica medicala o serie de abordari care demonstreaza schimbarea de paradigma si trecerea treptata de la o abordare generalizata la tratamente tintite, personalizate si terapii ghidate de raspuns.

Medicina personalizata imbunatateste intelegerea bolilor si permite stratificarea pacientilor ce sufera de o anumita boala in sub-grupuri, ceea ce poate ajuta la evitarea tratamentelor inadecvate sau care nu sunt necesare.

Prin intermediul medicinei personalizate se ofera, de asemenea, teste de diagnosticare care permit identificarea grupurilor de pacienti care pot raspunde cel mai bine unui anumit tratament.

Cunoasterea organismului uman si a particularitatilor bolilor a crescut considerabil in ultimii ani, ceea ce a facut ca medicina personalizata, prin abordarile ei, sa devina din ce in ce mai importanta.

Simpozionul "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal" este o manifestare stiintifica de elita si un prilej de schimb de idei intre cercetatori straini de notorietate, ambasadori ai stiintei romanesti din marile universitati ale lumii si cercetatori si clinicieni romani de prestigiu care au ales sa faca cercetare si medicina in Romania.

Evenimentul prezinta comunitatii stiintifice medicale rezultatele eforturilor cercetatorilor, oferind, pe parcursul celor trei zile de desfasurare, o oportunitate importanta de cooperare si interactiune.

"Scoala romaneasca de medicina a fost pentru acad. Nicolae Cajal a doua sa familie. Profesorii si elevii sai i-au fost deopotriva dragi si in toata viata si activitatea sa a lucrat pentru a consolida si promova scoala medicala romaneasca, pentru educatia permanenta a opiniei publice in respectul fata de viata. Asa se face ca la fiecare simpozion dedicat memoriei tatalui meu este omagiata nu doar cariera stiintifica, nu doar rezultatul studiilor cercetatorului Nicolae Cajal, ci omul si dragostea de viata", a subliniat Irina Cajal Marin, presedintele Fundatiei ''Acad. Nicolae Cajal''.

In perioada 30 martie - 1 aprilie, se desfasoara la Bucuresti cea de-a sasea editie a Simpozionului ''Acad. prof. dr. Nicolae Cajal'', reuniune organizata sub auspiciile Academiei Romane, de Fundatia ''Acad. Nicolae Cajal'', in colaborare cu Institutul Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic ''Dan Setlacec'' si cu Institutul de Virusologie ''Stefan S. Nicolau''.

Programul simpozionului cuprinde doua sectiuni principale - Medicina si cercetare translationala (genomica si biologie moleculara) si Virusologie si medicina moleculara.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa